Orbán a Múzeumkertben mond ünnepi beszédet

A központi ünnepségsorozat már március 14-én megkezdődik.

SZB
2015. 03. 06. 12:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kun Szabó István kiemelte: március 15-e az egyik legfontosabb nemzeti ünnepünk, az általa megjelenített értékek fontosságát illetően a lehető legszélesebb körű nemzeti közmegegyezés van. „Gondoljunk olyan értékekre, mint a polgári jogok kiterjesztése, a nemzeti függetlenség és az ezek védelmében hozott közös áldozat” – fogalmazott.

A HM Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal a Tisztelet a bátraknak jelmondat jegyében hív közös ünneplésre, emlékezésre mindenkit. A központi ünnepségsorozat már szombaton megkezdődik. A programok március 15-én, vasárnap reggel a hagyományokhoz híven a Parlament előtt, a Kossuth téren folytatódnak, ahol katonai tiszteletadás mellett Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke jelenlétében felvonják Magyarország lobogóját.

A Múzeumkertben fél tizenegykor kezdődik a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet. Kun Szabó István szólt arról is, hogy a budai Várban egész nap családi programokkal várják az ünneplőket a forradalom és szabadságharc évfordulóján.

Március 15-e a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja, az 1848–49-es polgári forradalom és szabadságharc kezdete, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt. 1989-ben volt először munkaszüneti nap, 1990 óta hivatalos nemzeti ünnep, s egyben a magyar sajtó napja annak emlékére, hogy 1848-ban ezen a napon nyomtatták a magyar sajtó első szabad termékeit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.