ORÖ-ügy: már a rendőrség vizsgálódik

Hivatali visszaélés, hűtlen kezelés, hanyag kezelés és sikkasztás miatt is nyomozhatnak.

Horváth Csaba László
2015. 03. 31. 4:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NAV-ot azon eljárás kapcsán kerestük meg, amit Hadházy Ákos LMP-s képviselő kezdeményezett a roma pénzek ügyében. Ismert, a képviselő hivatali visszaélés miatt tett feljelentést, ezt azonban a Fővárosi Főügyészség elutasította. A költségvetési csalás tényállásában feljelentéskiegészítést rendeltek el, amivel az adóhatóságot bízták meg, ám a NAV is a feljelentés elutasításáról döntött. Most azonban kiderült, hogy az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) pénzeinek ügyében más is feljelentés tett. Úgy értesültünk, hogy az ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodának kell eljárnia, azonban tegnap hiába kerestük a rendőrséget, lapzártánkig nem kaptunk válaszokat.

Ismert, az Index számolt be korábban arról, hogy a 2013-ban, főként uniós forrásokból indult Híd a munka világába programban nem a célnak megfelelően, a leghátrányosabb helyzetűek érdekében használják fel a pénzt, s a program tele van gyanús költésekkel. Többek között kiderült, több száz millió forintért vásároltak ingatlanokat, irreális áron béreltek gépjárműveket, s vásároltak irodabútorokat. Farkas Flórián, az ORÖ volt elnöke, aki jelenleg a program forrásait kezelő Foglalkoztatási Szövetkezet elnöke, a botrány kipattanása óta nem hajlandó nyilatkozni a pénzek felhasználásáról.

Az ügyben Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere is vizsgálatot rendelt el. A tárca február 25-én közölte lapunkkal, hogy az ellenőrzés 5-15 napot vehet igénybe. Bár a határidő hetek óta lejárt, a minisztérium azóta sem reagált érdemben kérdéseinkre. A miniszter már utalt arra, hogy amennyiben büntetőjogi kategóriát észlel az ügyben, megteszi a szükséges lépéseket. A botrány miatt korábban Lakatos Attila Borsod megyei cigány vajda lapunknak úgy nyilatkozott, hogy tüntetést szervez, ami azonban úgy tudjuk, végül elmaradt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.