Rosszul sült el a kormányablakot megéneklő óvodásműsor

Bár nem sértettek semmiféle jogszabályt, a dicsőítő versikék komoly felháborodást keltettek.

KSZ
2015. 03. 31. 15:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mórahalmon átadott kormányhivatal megnyitóján óvodás gyerekek szavaltak és énekeltek arról, hogy milyen előnyei lehetnek az újonnan megnyílt kormányablaknak. A gyerekekről készült videó azóta bejárta a sajtót, az internetet, több felháborodott hangvételű cikk és kommentár született arról, hogy miért elfogadhatatlan az eset.

Az MNO sikertelenül próbálta elérni a mórahalmi polgármestert, Nógrádi Zoltán korábban az Origónak nyilatkozott az ügyben. Úgy gondolja, természetes, hogy az óvodások ilyen műsorral készültek, ezzel akartak kedveskedni a fejlesztőknek. Azt is hangsúlyozta, hogy a szereplés jogszerű volt, szülői engedély volt hozzá, és az önkormányzati fenntartású óvoda is támogatta.

A helyzet kapcsán a mórahalmi óvodát is kerestük, de az ottaniak elzárkóznak a nyilatkozattól, úgy vélik, a polgármester illetékes az ügyben.

Nem tudtam, mit jelent az a kormányablak,
Nálam nagyobbak és okosabbak is vannak.

Megkérdeztem apát, ő csak annyit mondott:
„Egy hely, mely levesz a vállunkról sok gondot.”


Nem értettem, milyen gondot és milyen vállakról,
Odamentem anyához, biztosan válaszol.
„Anyakönyvi kivonat van minden babának,
a lakcímekhez pedig lakcímkártyák járnak.


Ha nagy leszel, és majd saját autót vásárolsz,
az átíratás miatt mehetsz az ablakhoz.
A forgalmi, jogosítvány mind fontos irat,
a beszerzése mind az emberre marad.”

 

Még sok dolog lehet, de nekem elég ennyi.
A kormányablak munkája biztosan nem semmi.

Nem tudtam, mit jelent az a kormányablak,
nálam okosabbak és nagyobbak is vannak.


Mégis úgy gondolom, egy nagyon fontos dolog,
Szükség lesz rá addig, amíg a Föld forog.

A kormányhivatal tájékoztatása szerint teljesen téves információ, hogy a megnyitón elhangzott vers vagy bármilyen szöveg pályázati munka lenne, amely a hivatalba érkezett. Tudomásuk szerint a verset egy szülő írta, a műsort pedig óvónők állították össze, a megnyitó előtt nem volt tudomásuk a tartalmáról. Arról is beszámoltak, hogy minden kormányablak-átadás előtt kérik a helyi közösség segítségét, hogy személyesebb legyen az esemény, eddig ebből nem volt probléma. Nem keltett gyanút, hogy óvodások fognak szerepelni, hiszen más átadók esetében is volt már ilyen. Ahogy elmondták, meglepte őket az előadás, s arról is tájékoztatták az MNO-t, hogy az átadó négy héttel korábban, március 6-án zajlott, és eddig nem érkezett panasz vele kapcsolatban, sem a szülők, sem a résztvevők nem nehezményezték a műsort és tartalmát.

„Nehéz megszólalni; mikor reggel megnéztem a videót, mélyen megdöbbentem” – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, aki még az 1950–60-as években sem találkozott ilyen esettel. Véleménye szerint nem azt kell firtatni, hogy ki volt a kezdeményező, hiszen általánosságban elmondható, hogy az önkormányzatok egy-egy ünnepélyes alkalommal az óvodás vagy az iskolás gyerekektől kérnek műsort, amelyet a pedagógusok tanítanak be. Ez a gyerekeknek szereplési lehetőség, a szülők büszkélkedhetnek, ebben az esetben azonban amit a gyerekek elkántáltak, azt tulajdonképpen nem is értik. Egy ilyen pici gyerek nagy mennyiségű szöveget tud memorizálni anélkül, hogy felfogná az értelmét. Bár jogszabályt nem, a jó ízlést mindenképpen sérti az eset. „Szörnyűség, hogy már óvodás gyermekeket is felhasználnak a kormány dicsőítésére” – fogalmazott Galló Istvánné.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.