Sikerül megmenteni Budapest múltjának pótolhatatlan darabjait?

Civil segítők állítják helyre az Uvaterv leégett archívumának negatívjait. Az MNO videoriportja.

Csákvári Péter
2015. 03. 20. 12:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt pénteken sajnálatos baleset híre rázta meg az archív fotókért rajongókat. Lángra lobbant az Uvaterv székházának alagsora, ahol több mint százezer régi negatívot tároltak. A cég megbízásából a Fortepan éppen a digitalizálásra készült, amikor a szomorú eset történt. Félő volt, hogy a felbecsülhetetlen értékű fotógyűjtemény örökre elveszik, ha nem is a tűzkár miatt, akkor a tűzoltók fecskendője által.

Tamási Miklós, a Fortepan alapítója az MNO megkeresésére elmondta, a negatívok maximum 48 órát bírnak ki a vízben. Ha nem szárítják ki őket, a vegyületek leoldódnak a filmekről és örökre elvesznek. A Fortepan a Facebook-oldalán felhívást tett, hogy akinek van kedve, vigyen el egy dobozzal az elázott, megrongálódott negatívokból. A felhívásra több mint százan jelentkeztek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.