Szolnokon is kész az új mentésirányítási központ

Most már minden megyei jogú városban legkésőbb 15 percen belül ott lehet a mentő.

2015. 03. 17. 19:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eseményen Burány Béla, az OMSZ főigazgatója elmondta: két uniós projekt keretében több mint 4 milliárd forintból fejlesztik a mentésirányítás rendszerét, és csaknem 11 milliárd forintot fordítanak a mentőállomás-hálózat korszerűsítésére.

Előbbivel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy az „a kockás papírtól a számítógépig hatalmas evolúciós ugrást jelent” a hazai mentésirányítás történetében. Az országszerte megvalósuló beruházások jelentőségére utalva pedig kijelentette: az erre fordítható milliárdok lehetővé teszik, hogy a szolgálat munkatársai az eddigieknél is jobban menthessék a menthetőt.

Szólt arról is, hogy 22 új mentőállomás építése mellett november 30-áig 60 állomás korszerűsítését, „dinamizálását” is elvégzik. Jelezte: a több mint harminc éve épült szolnoki mentőállomáson is ideje volt a közel 27 millió forintos „ráncfelvarrásnak”, amely otthonosabbá, gördülékenyebbé és energiatakarékosabbá teszi a 6 mentőjárművel 16 település 117 ezernél több lakóját ellátó 64 dolgozó mindennapjait, akik évente mintegy 12,5 ezer riasztást kapnak.

Bene Ildikó (Fidesz–KDNP), a térség országgyűlési képviselője az átadáson fontos lépésnek nevezte az OMSZ beruházássorozatát, amely szerinte a szervezet komoly szemléletváltásával jár együtt. A korszerűsítésre elköltött milliárdok legfontosabb célja, hogy a segítség 15 percen belül mindenki számára elérhető legyen és ehhez az adott helyzetben legmegfelelőbb szakemberek és eszközök álljanak a mentőszolgálat rendelkezésére – fogalmazott.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a folyamatban lévő fejlesztéssorozathoz kapcsolódóan Jászboldogházán és Kőtelken új állomás épül, Kunhegyesen, Kisújszálláson és Tiszafüreden tart, Szolnokon és Karcagon pedig befejeződött a létesítmények korszerűsítése. Emellett a megyében tíz mentőautót és egy mentőorvosi kocsit állítanak szolgálatba a sürgősségi ellátás fejlesztését célzó uniós projekt részeként.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.