Tovább nyomoznak a posta autóeladásai miatt

Az állami cég értékesítési gyakorlata miatt egy volt alkalmazottjuk tett feljelentést.

Horváth Csaba László
2015. 03. 21. 6:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Júniusig nyomoz a rendőrség a Magyar Posta gépjármű-értékesítéseinek ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. A különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult eljárást az állami cég egy volt alkalmazottjának feljelentése alapján rendelte el az ügyészség. Szerinte 2006 és 2011 között a posta használt, leselejtezett gépjárműveit jelentősen a piaci ár alatt adták el, ezzel pedig jelentős anyagi veszteséget okoztak az állami vállalatnak. A feljelentés alapján a járműveket főként kereskedőknek adták el egy licitrendszeren keresztül, de annyira nyomott áron, hogy azok a vásárlás után akár ötvenszázalékos haszonnal tudták továbbértékesíteni az autókat. Mint mondta, nem egyszeri eseményről, hanem éveken át zajló sorozatról volt szó, s mivel nem tisztázták a szabálytalanságokat, a hatóságokhoz fordult.

Nem kizárt, hogy a 2013 végén elrendelt nyomozás hatására, de a posta azóta változtatott az értékesítési gyakorlatán. Mára az állami vállalat saját vállalkozásán keresztül, a Postaautó Duna Zrt.-n keresztül árulja gépjárműveit. A cég honlapja szerint jelenleg huszonhat, korábban a posta használatában állt autót kínálnak eladásra.

Az ügyben megkerestük a vállalat értékesítéssel megbízott munkatársát, aki készséggel tájékoztatott bennünket az eladó autókról. Elmondta, a posta középvezetői használták a kocsikat, s jelezte, hogy a piacnak megfelelően határozták meg az árakat. Közölte azt is, korábban nem ők értékesítették az autókat.

Érdeklődésünkre az alkalmazott beszélt arról, hogy a sajtó is hírül adta: az autók értékesítésével probléma lehetett, de mint mondta, a hírek egy része igaz is volt, meg nem is. Megnyugtatásképpen közölte, valóban vizsgálódtak az értékesítések miatt, de nem találtak semmit.

A posta autóinak eladása miatt a Budapesti Rendőr-főkapitányság korrupció és gazdasági bűnözés elleni főosztálya nyomoz. Az ügyben több kihallgatás is történt, úgy tudjuk, gyanúsított viszont egyelőre nincs. A feljelentést tevő volt alkalmazott korábban lapunknak azt mondta, 2008-tól kísérte figyelemmel a járművek értékesítését, és a szabálytalanságokra több alkalommal felhívta a vállalat vezetésének figyelmét, de sosem kapott érdemi választ. Mint mondta, pontosan dokumentálta az éveken át zajló értékesítési folyamatot, mivel szerinte a kár mértéke meghaladhatja a százmillió forintot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.