Újabb kemény év vár a fogyasztói csoportokra

A fogyasztóvédelem az idén is kiemelt figyelmet szentel a fogyasztói csoportok működésének ellenőrzésére.

VZ
2015. 03. 09. 7:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szigorú szabályozás megtizedelte a szereplőket, hét fogyasztói csoport maradt. A legálisan tevékenykedő, fogyasztói csoportokat működtető cégek súlya így már minimális, ám eltűnésük a piacról – a hosszú, esetenként 15 éves lejáratú szerződések miatt – akár évtizedes hosszúságra is nyúlhat.

A hatósági ellenőrzési tapasztalatok szerint a fogyasztói csoportokat szervező vállalkozások a fogyasztók tájékozatlanságával visszaélve tevékenykedtek, akik számára csak az alapos átolvasás után, utólag vált világossá, hogy mit írtak alá.

A fogyasztói csoportokra vonatkozó szabályozás jelentősen megszigorodott az elmúlt években. A jelenleg érvényes jogszabályok szerint már tilos új fogyasztói csoportot szervezni, illetve új tagokat nyilvános hirdetés útján szervezni. A 2012. január 1-je előtt létrehozott fogyasztói csoportba új fogyasztó kizárólag a – szerződés felmondással történő megszüntetése miatt – kieső tag helyére vehető fel – emlékeztet az újság hétfői számában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.