Utasították a focistákat a bundára?

A REAC 2007 és 2009 közötti meccseinek manipulálásáról vallottak a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Velkei Tamás
2015. 03. 21. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az elhunyt klubigazgató kérte fel a mérkőzések manipulálására, több labdarúgó is azzal védekezett: munkaadói utasításra jártak el, azaz nem szegték meg szerződésüket. A bundaügy több szálon fut, tegnap a Rákospalotai EAC csapatának 2007 és 2009 között lejátszott, jogosulatlanul befolyásolt mérkőzéseivel kapcsolatban hallgatott meg a bíróság több vádlottat. A hatodrendű vádlott Cs. Gergő Attila vallomásában az állt: a Kutasi-érában csak akkor kapták meg a játékosok a prémiumot, ha már aláírtak a következő szezonra is. Az említett Honvéd elleni vereségért a futballisták fejenként százezer forintot kaptak.

A hetedrendű vádlott E. Károly ismertetett nyomozati vallomásából kiderült, hogy a harmadrendű vádlott S. Balázs és Kutasi kereste meg a Honvéd elleni találkozó előtt, segítsen, hogy két góllal kapjon ki a csapat. Egy másik alkalommal ugyancsak S. Balázs agitálta, működjön közre abban, hogy a REAC két góllal kapjon ki a ZTE ellen. Mivel a találkozó 3-3-ra végződött, S. azt mondta E. Károlynak: később kell viszonozni az elmaradt vereséget. Az alkalom a Kecskemét ellen jött el, akkor ki is kaptak a rákospalotaiak, E. ezért nyolcvan- vagy százezer forintot kapott.

Egy másik, 2009-ben lejátszott, Szombathely elleni meccsen az is feltűnt a vádlottnak, hogy S. Balázs a kezdő sípszó előtt a nézőtérhez futott, és ott egy nézővel beszélgetett. Az MTK ellen Kutasi kérte E.-t, segédkezzen abban, hogy veszítsen két góllal a REAC. Mivel 4-0-ra veszítettek, a klubigazgató ezer eurót adott át neki, ebből két csapattárást, K. Vincét és Cs. Gergőt is megjutalmazta. Miután bizonyossá vált, hogy a csapat kiesett az első osztályból, S. azt mondta neki: „kiestünk, mehet az összes hátralévő meccs”. Írásban benyújtott vallomásában E. Károly azt állította: nem volt szerződése, az iraton, amit az ügyészség lefoglalt, nem az ő aláírása szerepel. Ezen felül nyomozati vallomásának több pontját tagadta utólag, azt állítva: azért vallotta a fent idézetteket, hogy hazakerülhessen az előzetes letartóztatásból.

Az ötödrendű vádlott K. Vince nyomozati vallomásából fény derült arra, hogy az első manipulált mérkőzés ugyancsak a Honvéd elleni 0-5 volt. Később S. Balázs ajánlotta fel neki, hogy vegyen részt a csapat Kecskemét elleni kétgólos vereségében. Mivel a félidőben vezettek a pestiek, S. szólt neki: „csináljunk már valamit”; végül 5-3-ra kapott ki a REAC. Az MTK ellen szintén kétgólos vereség „eléréséért” ezer eurót ajánlott fel neki S. úgy, hogy még nem is teljesítette a feltételeket. K. Vince ötszáz eurót fel is tett egy fogadóirodánál a vereségre. Az ügyletet szintén S. és a másodrendű vádlott, L. Mátyás bonyolította le; K. Vince így duplán kaszált.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.