Vasárnap világörökségi területeken sem lehet árulni

A kormány áttanulmányozta a beérkezett észrevételeket.

MNO
2015. 03. 24. 17:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A javaslat indoklása szerint a beérkezett észrevételek alapján megállapítható, hogy a törvény szövege elvi alapon nem indokolható különbséget tesz a vasárnapi munkavégzés tilalma szempontjából a világörökségi és a nem világörökségi területen található üzletek között. A kormány áttanulmányozta a beérkezett észrevételeket, és álláspontja szerint ugyanazokat a feltételeket kell biztosítani világörökségi és nem világörökségi területen a kereskedelemben dolgozók számára – áll a javaslatban. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az eddig hatályos törvény kivételként kezelte ezeket a területeket. Így például Budapest belvárosában, de Tokaj-hegyalján is kinyitnak vasárnaponként a 200 négyzetméternél nagyobb boltok, többek közt a Coopok, illetve a Spar üzletlánc boltjai sem zárnak be.

Érdekesség, hogy a kereskedelmet kiszolgáló tevékenység, közöttük az árufeltöltés vagy a takarítás nem tartozik a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény hatálya alá. Ezt a Nemzetgazdasági Minisztérium közölte az MTI megkeresésére kedden. A vasárnapi pihenőnapról szóló törvény arról rendelkezik, hogy kiskereskedelmi tevékenységet az általános zárva tartási időszakban nem lehet folytatni. A kereskedelmet kiszolgáló tevékenység nem tartozik a törvény hatálya alá – olvasható az NGM válaszában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.