60 milliárdos támogatás, elkezdődhet a követelések kifizetése

Az adósságok nyilvántartásának egyeztetése már megkezdődött a beszállítók és a kórházak között.

TK
2015. 04. 22. 8:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A költségvetés 60 milliárd forintos támogatása nyomán néhány héten belül megkezdődhet a kórházaknak hitelező beszállítók 30 napnál régebben lejárt követeléseinek kifizetése – közölte az államtitkár.

A politikus elmondta: a kórházak adóssága annak ellenére nőtt, hogy a 2010-es 750 milliárd forintról 2014-re 930 milliárd forintra nőtt a kórházak költségvetési támogatása, a pénzügyi források ugyanis nem tudták követni a kapacitásbővülést. Ugyanakkor a mostani, a költségvetés központi tartalékából érkező 60 milliárd forinthoz hasonló mértékű egyszeri segítséget még soha nem kaptak a kórházak.

A forrásnak annál is inkább örülnek, mert a pénz nem az egészségbiztosítási alapból, hanem kívülről jön, vagyis az alap forrásai másra használhatók – mondta Zombor Gábor.

Arról is szólt, hogy a kórházak további adósságnövekedésének megállítása, a párhuzamos ellátási formák kiküszöbölése érdekében új működési rendben dolgoznak az intézmények. Ez azt jelenti, hogy a kórházi vezetőknek együtt kell működniük megyei, területi szinten az egészségbiztosítóval, a fenntartóval és a tisztiorvosi hivatalokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.