A csalások ellenére biztonságos a Széchenyi-kártya

A csalók minden esetben rövid időn belül lebuknak – közölte a Kavosz Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

MD
2015. 04. 09. 19:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felidézik, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal keddi közlése szerint csaknem ötszázmillió forint értékben elkövetett vállalati hiteleket érintő csalássorozatot sikerült feltárni. A Kavosz hangsúlyozza, hogy a NAV által jelzett ügyérték csak mintegy 30 százaléka, azaz kevesebb mint 170 millió forint kapcsolódik meg nem térült Széchenyi-kártya-hitelügyletekhez, a fennmaradó érték egyéb, különböző bankok által forgalmazott vállalati hiteleket érint. A bűnszervezet által felvett hitelekből 174 millió forint már megtérült a finanszírozó bankok részére – írja közleményében a társaság.

A Széchenyi-kártya igénybevételének feltételeit az első évek tapasztalatai alapján a Kavosz Zrt. a partnerbankok közreműködésével jelentősen szigorította. A sikerességet jelzi, hogy a szigorítás ellenére a programban a kihelyezés összege a válság első éveiben – egyedüliként a vállalatihitel-szegmensben – növekedett, a nem teljesítő hitelek állománya 5 százalék körül van, amely messze a legalacsonyabb a vállalati hitelek körében, írták.

A Kavosz szerint a tizenhárom éve futó Széchenyi-kártya-program az elmúlt évtized legsikeresebb hazai vállalkozásfejlesztési terméke. A program keretében eddig összesen 290 ezer igénylést regisztráltak, 215 ezer hitelügylet jött létre, a kihelyezett hitelek összege 1430 milliárd forint. A programban évente 130-140 milliárd forint összegű hitelt folyósítanak, valamennyi hiteltípushoz állami kamattámogatás és kezesidíj-támogatás kapcsolódik, amely lényegesen csökkenti a vállalkozások által fizetendő hiteldíjakat. Az éven túli fejlesztési hitelekhez biztosított kamattámogatás például 5 százalék mértékű, aminek következtében a nettó ügyleti kamat jelenleg 0,92-1,42 százalék körül van, terméktípusonként eltérően.

A Széchenyi-kártya-programon belül legkeresettebb a szabad felhasználású folyószámlahitel, amelynek keretében legfeljebb 25 millió forint hitelösszeget lehet igényelni, akár tárgyi fedezet nélkül. A kiemelkedően kedvező feltételek és az egyszerű igénylés miatt időről időre próbálkoznak csalók is, de ezek száma az évi átlag 19-20 ezer igényléshez képest elhanyagolható, mértéke még ezrelékekben sem mérhető – tájékoztatott a Kavosz Zrt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.