A magyar reformátusok osztoznak az örmények gyászában

A Magyarországi Református Egyház szerdán ülésező zsinata megemlékezett az örmény népirtásról és tiltakozott a keresztyénüldözések ellen.

BLM
2015. 04. 22. 18:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az MTI-hez eljuttatott közleményben azt írták: az egyház zsinata „mély együttérzéssel osztozik örmény testvérei gyászában, és szomorúsággal emlékezik a száz esztendővel ezelőtt kezdődött örmény népirtásra, melynek során az Ottomán Birodalomban több mint másfél millió örményt gyilkoltak meg nemzeti és vallási hovatartozása miatt”.

Kifejezték megrendülésüket amiatt is, hogy ma a világ számos pontján akadályozzák a keresztyéneket hitük gyakorlásában: elnyomják, üldözik, bebörtönzik, sőt meggyilkolják őket. Azt írták, hogy a Magyarországi Református Egyház zsinata tiltakozik a felfoghatatlan embertelenségek és üldözések ellen. A keresztyéneket – különösen a békében élőket – arra kérték, hogy imádkozzanak az üldözöttekért, könyörögjenek életükért, békességükért.

Közleményükben arra kértek minden jóakaratú embert, hogy a maga körében tegyen meg mindent az erőszak megállításáért, a népek felelős vezetőit pedig arra: „befolyásukat latba vetve hárítsák el a veszedelmet, óvják reájuk bízott népüket”, hogy sem nemzetisége, sem vallási meggyőződése miatt ne érhessen hátrány egyetlen embert sem.

Fotós rovatunkban, az f22-n, képes összeállítással emlékeztünk az örmény népirtásra az MNO-n.

Sok kutató a 20. század első népirtásának tartja az akkori eseményeket. Ferenc pápa a múlt héten szintén népirtásnak nevezte a mészárlást, és az Európai Parlament is ezt a szót használta egy friss határozatában. Hétfőn a német parlamentben is megegyezés született arról, hogy a pénteken elfogadandó határozatban helyet kap ez a kifejezés. A washingtoni Fehér Ház azonban ismét elkerülte a népirtás szó használatát annak ellenére, hogy Barack Obama elnök a 2008-as választási kampányban ígéretet tett erre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.