A szúnyogok megeszik a nyarat? Nincs pénz az irtásra a Tisza-tónál

A tavalyi állami támogatás kifizetésére várnak az önkormányzati társulás tagjai.

Székely Fruzsina
2015. 04. 01. 10:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem tudják a támogatás kifizetése előtt elkezdeni a szúnyogirtást a Tisza-tó környékén – közölte az MNO-val a TTÖT elnöke. A balatoni helyzethez hasonlóan a Tisza-tónál is 50 százalékos támogatást ígért a Magyar Turizmus Zrt. az ottani szúnyogirtásra tavaly tavasszal, ám a körülbelül 2,5 milliós összeg a mai napig nem érkezett meg.

Amennyiben nem kezdik meg áprilisban a szúnyogok biológiai irtását, számuk nagy mértékben nőhet az elmúlt évekhez képest, amely negatívan érintheti majd nem csak a helyi, de az egész ország turizmusát is. Zsebe Zsolt elmondta: lágy szélben a szúnyogok akár 24 kilométert is megtehetnek egy nap, így nem csupán a Tisza-tó környékére jelentenek veszélyt a vérszívók. Az idei évre még a megszokott közbeszerzési tervet sem tudták kiírni, mivel egyelőre nincs keret, amiből finanszírozni tudnák a gyérítést.

A tavalyihoz hasonlóan idén is számítanak a katasztrófavédőkre a Tisza-tónál, ugyanis egyelőre a szervezet az egyetlen, aki segítséget nyújthat ebben a kaotikus helyzetben. Legnagyobb szükség a munkára a környéki rendezvények előtt van, hiszen ilyenkor érkezik a legtöbb turista a városokba. Önmagában azonban nem elegendő a célzott irtás az említett „szúnyogvándorlások” miatt.

A Magyar Turizmus Zrt. illetékeseitől eddig sem mostani, sem legutóbbi megkeresésünkre nem kaptunk választ arra vonatkozóan, hogy mi az oka az elmaradásnak, és várhatón mikor pótolják az összeget. Amennyiben megérkezik a reakciójuk, frissítjük cikkünket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.