Állandó felügyeletre készülnek?

A Mazsihisz azt szeretné, ha a Sorsok Háza felügyeletét a jövőben a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár látná el.

Győr Ágnes
2015. 04. 30. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az értesülést több szervezethez közeli forrás is megerősítette, Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója lapunknak ugyanakkor tegnap telefonon azt nyilatkozta, most először hall erről a koncepcióról.

Ennek ellentmondani látszik azonban egy március elején készült feljegyzés, amelyben egy Toronyi nevű személy arról beszélt: a Sorsok Háza folyamatos ellenőrzésére készülnek. A feljegyzés azon a bécsi úton készült, amelyre többen elkísérték Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét, hogy átvegye a Bécsi Zsidó Hitközség által nekiadományozott Marietta és Friedrich Torberg-díjat.

A Miniszterelnökség kérdésünkre arról számolt be, hogy a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárnak jelenleg nincs kijelölt szerepe a Sorsok Háza-projektben, mint ahogy más zsidó szervezetnek sincsen. Nyomatékosították, hogy a Sorsok Háza létrejötte és eredményes működése közös érdek, a koncepciót illetően a zsidó szervezeteknek kell konszenzusra jutniuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.