A hazai gyorséttermi lánc vezetőit a Egyesült Államokban történt bejelentések után kerestük meg, ahol 28 dolgozó is azt állította, hogy a veszélyes berendezések és a laza biztonsági előírások miatt szenvedett sérüléseket.
A gyorséttermekben történt munkahelyi balesetek számát illetően sem a McDonald’sra, sem az iparágra vonatkozóan nincsenek nemzetközi összehasonlítások. Ennek ellenére mégis úgy tűnik, a lánc magyarországi éttermei biztonságosabb környezetet nyújthatnak az amerikaival szemben.
Hazánkban szigorú munka- és balesetvédelmi előírások vannak érvényben, amelyeket a Magyarországon jelenleg működő 93 McDonald’s étterem mindegyike betart – közölte Vadnai Ágnes, a McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft. kommunikációs vezetője. A minisztérium adatai szerint egy-egy étteremben nagyjából kétévente történik egy baleset.
Hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a több mint négyezer éttermi dolgozó számára megteremtsék a biztonságos munkavégzés feltételeit. Ennek érdekében minden új munkatárs a belépéskor munkavédelmi oktatásban részesül, és a megszerzett tudásáról számot is ad – ismertette a vezető.
Az égési sérülések ellátására az Amerikában használt „mustárt a sebekre” elv alkalmazása hazánkban nem fordulhat elő – utalt Vadnai Ágnes a furcsa tengerentúli módszerre. „Előírásaink szigorúan rendelkeznek arról, hogy az egyes incidenseket lehet-e, és ha igen, mivel lehet helyileg kezelni” – ismertette a kommunikációs vezető.
Bár a szabályzat szerint minden balesetet jelenteni kell, legyen szó kisebb vagy komolyabb sérülésről, néhány éttermi dolgozó szerint azonban a munkavédelem listájából jó pár eset kimaradt, amit a munkavállalók sem jelentenek feletteseiknek.