Amiben jobbak vagyunk Amerikánál

A „mustárt a sebekre” elv a tengerentúli McDonald’s éttermekben elfogadott, idehaza más a helyzet.

SZF
2015. 04. 09. 10:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai gyorséttermi lánc vezetőit a Egyesült Államokban történt bejelentések után kerestük meg, ahol 28 dolgozó is azt állította, hogy a veszélyes berendezések és a laza biztonsági előírások miatt szenvedett sérüléseket.

A gyorséttermekben történt munkahelyi balesetek számát illetően sem a McDonald’sra, sem az iparágra vonatkozóan nincsenek nemzetközi összehasonlítások. Ennek ellenére mégis úgy tűnik, a lánc magyarországi éttermei biztonságosabb környezetet nyújthatnak az amerikaival szemben.

Hazánkban szigorú munka- és balesetvédelmi előírások vannak érvényben, amelyeket a Magyarországon jelenleg működő 93 McDonald’s étterem mindegyike betart – közölte Vadnai Ágnes, a McDonald’s Magyarországi Étteremhálózat Kft. kommunikációs vezetője. A minisztérium adatai szerint egy-egy étteremben nagyjából kétévente történik egy baleset.

Hozzátette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy a több mint négyezer éttermi dolgozó számára megteremtsék a biztonságos munkavégzés feltételeit. Ennek érdekében minden új munkatárs a belépéskor munkavédelmi oktatásban részesül, és a megszerzett tudásáról számot is ad – ismertette a vezető.

Az égési sérülések ellátására az Amerikában használt „mustárt a sebekre” elv alkalmazása hazánkban nem fordulhat elő – utalt Vadnai Ágnes a furcsa tengerentúli módszerre. „Előírásaink szigorúan rendelkeznek arról, hogy az egyes incidenseket lehet-e, és ha igen, mivel lehet helyileg kezelni” – ismertette a kommunikációs vezető.

Bár a szabályzat szerint minden balesetet jelenteni kell, legyen szó kisebb vagy komolyabb sérülésről, néhány éttermi dolgozó szerint azonban a munkavédelem listájából jó pár eset kimaradt, amit a munkavállalók sem jelentenek feletteseiknek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.