Balog: Világszerte probléma, hogyan lehet piacképes a diploma

Az emberi erőforrások minisztere szerint sokkal több gyakorlati képzésre lenne szükség.

2015. 04. 27. 21:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A minisztert telefonon kapcsolták a lettországi Rigából, ahol az ázsiai és európai oktatási miniszterek találkozóján vett részt. Balog Zoltán elmondta: a jelek szerint mindenhol elsődleges cél, hogy ne a jövő munkanélkülijei kerüljenek ki az egyetemekről.

A tárcavezető szerint nem csak Magyarország problémája, hogy bölcsészirányba tolódik a felsőoktatási képzés súlya. Ugyanakkor minden szakon szükség van arra, hogy sokkal több legyen a gyakorlati képzés és ez össze legyen kötve a munkaerőpiac szereplőivel – hangsúlyozta.

„Egy közgazdász gyakorlati képzése ugyanolyan fontos, mint egy mérnöké” – tette hozzá, megjegyezve, hogy a bölcsészeknél, például a tanároknál is lényeges a gyakorlati tapasztalat megszerzése még a diploma előtt.

A miniszter azt kiemelte: érdekes felvetésekkel is találkozott a rigai fórumon, példaként említve, hogy miként lehet a munka világából eljutni az egyetemre – erre az ázsiai országok némelyikében már jó választ adtak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.