Bemutatták a II. Rákóczi Ferenc mozdonyt

A jövőben minden év március 27-én, a fejedelem születésnapján Rákóczi-emléknapot tartanak.

2015. 04. 27. 16:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: az Országgyűlés döntése értelmében Rákóczi-emléknapot tartanak a jövőben minden év március 27-én, a fejedelem születésnapján.

Hozzátette, hogy a mozdonydekoráció emléket állít azoknak a kiváló teljesítményre képes magyar embereknek, akik örök példát jelentenek, és egyet jelentenek az összetartozás élményével. Szavai szerint a MÁV-Start Zrt. nemcsak szolgáltatást, utazást teljesít, hanem annál sokkal többet: értékmegőrzést és értékmentést. Nem csupán a MÁV-csoportnak, hanem minden nemzeti gazdasági társaságnak kötelessége, hogy kulturális-szellemi-történelmi értékmegőrző legyen – tette hozzá.

Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója bejelentette: a jármű felmatricázására kiírt pályázatot Penke József gyógyszerész végzettségű budapesti fotós és grafikus munkája nyerte. Különdíjban egy saját rajzával pályázó gyermek, Németh Márk részesült.

Emlékeztetett arra, hogy a MÁV történelmi díszítésű mozdonyai korábban egyebek mellett Mátyás király, Széchenyi István, Liszt Ferenc, Kandó Kálmán és az Aranycsapat képmásával lettek ellátva. A jármű a pünkösdi búcsú után is aktív marad, az utasok egész évben találkozhatnak vele – mondta.

Zaránd György, a MÁV-Start Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a vasúttársaság a korábbi évekhez hasonlóan támogatja a történelmi jelentőségű utat. A MÁV 15 kocsiból álló szerelvénye több mint ezer zarándokot szállít majd történelmi tájakon keresztül  – tette hozzá.

Mező Tibor, a pünkösdi utazást szervező Kárpáteurópa Utazási Iroda vezetője ismertette: a Magyarországról május 22-én induló két különvonat, a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz a vasúttársaság TRAXX típusú mozdonyával az élen járja végig a négynapos utat, a két vonatot a Keleti pályaudvaron egyesítik, a Rákóczi-mozdony szállítja a több mint ezer zarándokot Magyarország ezeréves határára. A mozdony a korábbiaktól eltérően a gyimesbükki Rákóczi-várig vontatja majd a szerelvényt. Az idei szervezés újdonsága a madéfalvi veszedelem emlékművénél tartandó megemlékezés és a hazaút módosított útvonala is egy Wass Albert-regény helyszínén, Désen, Wesselényi Miklós városán, Zsibón és Károli Gáspár szülőhelyén, Nagykárolyon keresztül. Mint mondta, a Szilágyságban magyar vonat a második világháború óta nem járt.

A MÁV a Kárpáteurópa Utazási irodával együttműködve évről évre össznemzeti zarándokvonatot közlekedtet a csíksomlyói búcsúba. A szerelvényt az erdélyi fejedelem halálának 280. évfordulója alkalmából díszítették fel II. Rákóczi Ferenc tiszteletére arcképével és az „Istennel a hazáért és a szabadságért” jelmondatával.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.