Brókerbotrány: indul a vagyonkutatás

Kezdeményezték az előzetesben lévő négy embert érintő kényszerintézkedés meghosszabbítását.

MNO
2015. 04. 01. 9:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyugyi Csilla korábban tájékoztatott arról, hogy bár a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében eddig is fokozott ügyészségi felügyelet mellett nyomoztak, március 24-én külön munkacsoport is alakult, hogy a felügyelet még hatékonyabb legyen. Ez azt jelenti, hogy az ügyész havonta, de akár gyakrabban is megkérdezheti: éppen hol tart a nyomozás, és utasítást is adhat a nyomozóknak. A szóvivő a munkacsoport felállításának szükségességét indokolva az ügy bonyolultságát, valamint a szoros nyomozási határidőt emelte ki; a nyomozást az első gyanúsítástól számítva két éven belül be kell fejezni.

Gyugyi Csilla szerdán azt közölte: bár a négy gyanúsítottól már a nyomozás elején több nagy értékű gépkocsit és készpénzt foglaltak le, az ügyészségi munkacsoport további vagyonkutatást rendelt el. A gyanúsítás szerint a ceglédi székhelyű cégnél okozott kár körülbelül 300 millió forint. A Magyar Nemzeti Bank március 6-án közölte, hogy a Hungária Értékpapír Zrt.-nél észlelt szabálytalanságok miatt előző este részlegesen felfüggesztette a társaság tevékenységi engedélyét, felügyeleti biztost rendelt ki a céghez, és büntetőfeljelentést is tett a rendőrségen. Az MNB feljelentése alapján sikkasztás gyanúja miatt indított eljárásban négy embert vettek őrizetbe a rendőrök.

A Budakörnyéki Járásbíróság március 8-án három gyanúsítottat előzetes letartóztatásba helyezett, negyedik társukkal szemben pedig az ügyész indítványának megfelelően – lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el. A kényszerintézkedések elrendelésekor a cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára, a társadalomra veszélyességére, illetve a bűnismétlés veszélyére hivatkozott a bíróság.

Gyugyi Csilla szerdán azt mondta az MTI-nek, hogy mivel az előzetes letartóztatást és lakhelyelhagyási tilalmat egyelőre április 8-áig rendelték el, az ügyészségi munkacsoport előterjesztést tett a járásbíróságnál e határidő meghosszabbítására. A négy gyanúsított közül a Hungária Értékpapír Zrt. vezérigazgatóját, irodavezetőjét, valamint a cég egy alkalmazottját vették őrizetbe, míg negyedik társuk, egy ügyintéző nő lakhelyelhagyási tilalom alatt áll – közölte a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.