Duális képzés: több diák, több helyen

Módosul a szakképzés rendszere.

HZS
2015. 04. 24. 19:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A parlament elé terjesztett törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az erre vállalkozók két szakmát tanulhassanak iskolai rendszerben, illetve a decentralizált fejlesztési források automatikussá válása erősítse a duális képzés pénzügyi alapjait” – tette hozzá Odrobina László, az 1700-as évekbeli céhes hagyományok felidézésével szervezett mesteravatón. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta, a területi kamarákkal közösen országosan több ezer mesterjelölt képzését végzik. A szakképzésben oktatóknak csupán egyharmada rendelkezett mestervizsgával, azonban a színvonal emelése érdekében szeptember elsejétől csak mestervizsgát tett személy oktathat.

Szerencsés László, a megyei kamara elnöke kiemelte, hogy Komárom-Esztergom megyében 2015-ben a támogatott képzés eredményeként 19 szakmában 240 mestert avathatnak. Képzésükhöz a kamara összesen 55 millió forint támogatást kapott. A mesterképzés presztízsét mutatja, hogy idén a megyei kamara 60 tagja nem támogatott szakmában szerez mesterlevelet. Az Esztergomban tartott pénteki rendezvény az ország egyik legnagyobb mesteravatója, 13 szakmában 142 jelöltet avattak mesterré. A ceremóniát az 1700-as évekbeli céhes hagyományok szerint szervezték. A jelöltek a korból származó, eredeti nyitott céhláda előtt tettek esküt a fő céhmester, Parragh László és az atyamester, Szerencsés László előtt, és szintén korabeli céhes ivókannából és kupából ittak társpoharat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.