Elbuktak a kamupártok az ellenőrzésen

Nyolc, kamupártként emlegetett jelölőszervezet sértette meg az áfatörvényt és a számviteli törvényt.

Bákonyi Ádám
2015. 04. 01. 6:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kérelem alapján a választáson listát állító tizennégy, ám mandátumhoz végül nem jutó párt kampánypénzköltését ellenőrizte az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Azt vizsgálták, miként használták fel a kampányra fordított állami és más pénzeszközöket. A kamupártokként is emlegetett jelölőszervezetek mintegy három és fél milliárd forint költségvetési támogatásra voltak jogosultak. Ebből csupán hárommillió forintot nem használtak fel.

A számvevőszék megállapította, hogy a tizennégy vizsgált pártból nyolc sértette meg az áfatörvényt és a számviteli törvényt a kampánypénzek elköltésekor, esetükben kezdeményezték, hogy az adóhatóság indítson eljárást velük szemben. A számvevőszék ugyanakkor az Együtt 2014 Párt, az Új Dimenzió Párt és az Új Magyarország Párt esetében költségvetési csalás gyanúja miatt feljelentést tett, az Összefogás Párt ellen pedig már el is indult a büntetőeljárás a számvitel rendjének megsértése miatt.

A rendelkezésre bocsátott adatok hiányossága miatt a számvevőszék nem tudta megállapítani, hogy az Együtt 2014 Párt, Jólét és Szabadság Demokrata Közösség, Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppárt, Magyarországi Cigánypárt, Összefogás Párt, Seres Mária Szövetségesei, Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja és a Zöldek Pártja betartotta-e a jelöltenkénti ötmillió forintos kampánylimitet, amit jeleztek az ügyészségnek. A számvevőszék vizsgálata azt is megállapította, hogy a Zöldek Pártja 63,5 millió forintot nem a választási kampánytevékenységgel összefüggő dologi kiadások finanszírozására fordított.

A Magyar Államkincstár nyolc jelölőszervezet esetében hozott határozatot a költségvetési támogatás visszafizetéséről, mert a jelöltjei nem szerezték meg választókerületükben a szavazatok legalább két százalékát. Két párt bíróságon támadta meg a határozatot, kettő részletfizetést kért, a Zöldek Pártja, az Összefogás Párt, az Új Dimenzió Párt és az Új Magyarország Párt azonban nem reagált a kincstár határozatára.

A számvevőszék  szerint a parlamentbe jutó pártok jóval átláthatóbban használták fel a támogatásokat. Az Országgyűlésbe bekerült 106 képviselő közül hárman lemondtak pártjuk számára az egymillió forintos költségvetési támogatásról, így a számvevőszék 103 politikust ellenőrzött. A jelöltek a 103 millióból 98 milliót költöttek el a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Kilencvenkilenc esetben a kincstár által nyújtott támogatás felhasználása megfelelt az előírásoknak, egy jelöltnél találtak bizonylat nélküli kifizetést, három esetben pedig a kifizetés nem a kampányidőszakban történt, ezeknek az összegeknek  a kétszeresét fizettette vissza az ÁSZ. A jelölteknél hat, a jelölőszervezeteknél 36 esetben a számlák nem tartalmazták maradéktalanul az áfatörvényben előírt tartalmi kellékeket, de az eltérésekért a számlakibocsátók a felelősek, ezért a hiányosságok nem befolyásolták a pénzek szabályszerű felhasználását.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.