Fokozódik a feszültség a szúnyogirtás körül

Sürget az idő. Áprilisban már kezdeni kellene a gyérítést, több önkormányzat pedig még a tavalyi állami támogatást sem kapta meg. A Balatonnál közel 40 millió forint hiányzik.

Székely Fruzsina
2015. 04. 08. 17:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nincs egységes, központi megoldása Magyarországnak a szúnyogirtás lebonyolítására. Egyes turisztikai központokat a Magyar Turizmus Zrt.-n keresztül pályázatokon keresztül támogat az állam, máshol önerőből gazdálkodják ki az összeget, bizonyos településeken pedig csupán a katasztrófavédelemre hagyatkozva várják, hogy történjen valami. Néhol olyan zavaros ez a kérdés, hogy maguk az önkormányzatok előtt sem tiszta, hogyan is zajlik le a folyamat. Ez problémát okozhat, ugyanis minden évben áprilisban el kell kezdeni az irtást, máskülönben nyárra elözönlik az országot a szúnyogok.

Tavaly a kormány az országos szúnyoggyérítési program központi finanszírozására 1,5 milliárd forintot különített el. Ebből az összegből támogatták ugyanis a pályázatokat beadó önkormányzatokat, amelyeknek nagy szükségük volt a gyérítésre, önerőből viszont nem tudták megoldani. Így jutott volna közel 40 milliós összeghez Balaton térsége is, ám az ígért keret a mai napig nem érkezett meg.

Állami támogatás nélkül is elkezdik a szúnyogok irtását a Balatonon – nyilatkozta korábban az MNO-nak Balassa Balázs, Szigliget polgármestere. Legnagyobb tavunk környéke olyan turisztikai központ, amely nem engedheti meg magának, hogy a vérszívók „megegyék a nyarat”, szerencsére a Balatoni Szövetségnek szúnyogirtásra van saját kerete is, így várhatóan a támogatás megérkezéséig ki tudnak tartani.

Nincs ekkora szerencséje a Tisza-tó környékének, ahol szintén nem kapták meg a megígért támogatást, e nélkül azonban elkezdeni sem tudják a gyérítést – mondta el Zsebe Zsolt, a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (TTÖT) elnöke portálunknak. Azt is hozzátette, lágy szélben a szúnyogok akár 24 kilométert is megtehetnek egy nap, így nem csupán a Tisza-tó környékére jelentenek veszélyt a vérszívók. A TTÖT emellett idénre még a megszokott közbeszerzési tervet sem tudta kiírni, mivel egyelőre nincs keret, amiből finanszírozni tudnák a szúnyogirtást.

A Nagymarosi Polgármesteri Hivatal megkeresésünkre azt közölte: az elmúlt két évben a katasztrófavédelem végezte el a szúnyoggyérítést a környéken, állami támogatást nem kaptak. Bíznak benne, hogy 2015-ben ismét központilag kezelik a problémát, így nem kell saját forrást elkülöníteniük. Erről azonban még nem kaptak semmiféle tájékoztatást, így megtervezni sem tudják kiadásaikat. Kiemelték: nincs fedezet a gyérítésre a költségvetésükben.

A Duna mentén fekvő Baján tízmillió forint önkormányzati támogatással a helyi kommunális és szolgáltató nonprofit kft. végezteti a gyérítést alvállalkozókkal – tájékoztatott a Bajai polgármesteri hivatal. Idén szerződést kötöttek már a légi- és a földi munkákra is, az időpontokat opcionálisan megadva. Ez annyit jelent, hogy csak szükség esetén veszik igénybe a szolgáltatást. Ezt valószínűleg – az elmúlt évhez hasonlóan – a város nagyobb rendezvényeinek időpontja előtti napokban, tehát májusban, júniusban egyszer-egyszer, júliusban és augusztusban két-két alkalommal fogják elvégezni.

Az elmúlt évben a Magyar Turizmus Zrt. révén felajánlott állami támogatásra a maximálisan lehetséges egymillió forintos összegben pályázott a kft., amelyet még nem fizettek ki nekik – közölték.

A város szintén reméli, hogy a tavalyi helyzethez hasonlóan számíthatnak a katasztrófavédelem közreműködésére is.

Miskolc saját költségvetésében különített el 12 millió forintot a szúnyogirtásra, más támogatás nem áll rendelkezésükre – tájékoztatta az MNO-t Miskolc Polgármesteri Hivatala. A város közigazgatási határán belül szakember fog felmérést végezni azokon a területeken, amelyeket szúnyogtenyésző területként tartanak nyilván. Amennyiben az indokolttá válik (előre láthatólag április végén), elvégzik a földi-biológiai irtást.

Emellett abban reménykednek, hogy ebben az évben is sikerül időben csökkenteni a szúnyoglárvák számát ennek a módszernek köszönhetően, így kevés kifejlett egyeddel találkozhatunk a nyár folyamán, és nem lesz szükség légi kémiai irtásra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.