„Fontos megmutatni a cigány és a magyar kultúra közötti átfedéseket”

Az államtitkár szerint az értékeket széles társadalmi összefogással lehet a leghatékonyabban megmutatni.

RZ
2015. 04. 08. 22:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hoppál Péter felkiáltójelnek nevezte a nemzetközi roma naphoz kapcsolódóan megrendezett fesztivált, amely „a kultúra nyelvén szól az együttélésről, egymás megismeréséről és a kulturális önazonosságról”.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára kiemelte: a kulturális alapellátáson keresztül kell esélyt és lehetőséget biztosítani azoknak a tehetséges fiataloknak, akik nehéz sorsú családban vagy hátrányos helyzetű országrészben születtek, hogy „az egész közösség számára, valamint saját örömükre kibontakoztathassák tehetségüket”.

„A Cigánykerék fesztivált azért rendeztük meg először 2013-ban, hogy a magyarországi romák kultúráját értékként állítsunk hazánk valamennyi polgára elé” – emlékeztetett az Emmi társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkára.

Langerné Victor Katalin úgy vélte, a kultúrát meg kell élni, részt kell venni benne, és minél nagyobb teret kell adni annak, „ami nemzeti kultúránk része, nem befogadott, hanem a miénk”.

A Cigánykerék – Roma Értékek Fesztivál programjai bepillantást nyújtanak a cigányság mindennapi életébe, valamint a kultúrán keresztül igyekeznek közelebb hozni egymáshoz a különféle nemzetiségeket. A fesztivál látogatói megismerkedhetnek a magyarországi roma kultúra sokszínűségével és egyediségével.

A Magyarság Házában megrendezett gálaesten színpadra lépett a Romengo együttes, Székely Márk versmondó, Farkas András operaénekes, Balogh Károly táncos és a Csángálló zenekar, Nyári Oszkár színész, Kiss Zoltán, a Virtuózok című műsor egyik fellépője, a Romano Glaszo, a Gandhi Gimnázium hagyományőrző csoportja, valamint a mohácsi Roma Varázs tamburazenekar.

A gálaesthez kapcsolódóan kiállítást szerveztek három fiatal kortárs képzőművész, Raatzsch Jenő André, Kállai András és Kállai Henrik szobraiból, grafikáiból és festményeiből. A Cigánykeréknek 2013-ban a MOM Kulturális Központ, 2014-ben az Akvárium Klub adott otthont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.