Három év letöltendő homofób erőszak miatt

Ilyen ítéletre eddig még nem volt itthon példa.

MNO
2015. 04. 30. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint írták, a sértett 2013. július 6-án a Budapest Pride rendezvényről tartott hazafelé, amikor a „Mocskos buzik!” szöveget skandáló ellentüntetők közül kiváló nő hozzá lépett, letépte a szivárvány kokárdáját, majd megütötte. A támadásról a Nol stábja videofelvételt készített.

A sértett a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának segítségével feljelentést tett, és mivel a kamerafelvételen jól felismerhető nő több szélsőjobboldali megnyilvánulásáról korábban is ismert volt, a rendőrség könnyen azonosította az elkövetőt – közölték.

Kiemelték: a Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdai tárgyalásán az elkövetőt közösség tagja elleni erőszak miatt három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, három évre eltiltotta a közügyektől, és elrendelte további nyolc hónapnyi büntetés végrehajtását is egy korábbi bűncselekmény miatt. Az ítélet nem jogerős.

A szervezetnél hangsúlyozták: Magyarországon 1997 óta tartanak a szexuális és nemi kisebbségek jogaiért kiálló felvonulásokat, az első tíz évben a rendezvények minimális rendőri biztosítás mellett, békésen zajlottak. 2007 óta azonban szélsőjobboldali ellentüntetők rendszeresen rátámadnak a felvonulás résztvevőire, és az erős rendőri biztosítás ellenére minden évben történik bántalmazás is.

A közleményben idézték Dombos Tamást, a Háttér Társaság ügyvivőjét, aki szerint ez az ügy megmutatta, hogy érdemes a hatóságokhoz fordulni, ha valakit szexuális irányultsága vagy nemi identitása miatt ér bántalmazás. A kutatások szerint minden hatodik lmbtqi embert ért már Magyarországon gyűlölet motiválta támadás, de az esetek döntő többségét az áldozatok nem jelentik, ezért a mostani bírósági ítélet jelzésértékű, hogy van lehetőség az elkövetők felelősségre vonására – fogalmazott Dombos Tamás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.