Kampányígéretek beváltására várva

Tapolca már nem olyan fontos, mint az időközi választás előtt volt.

Markotay Csaba
2015. 04. 23. 6:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddig nem érkezett semmilyen megkeresés a kormányzat részéről Tapolcára, hogy az időközi választási kampányban tett ígéretekről, így például az új aktív kórházi ágyakról egyeztessenek. Ezt mondta lapunknak a jobbikos Rig Lajos, akit a térség egyéni képviselőjévé választottak az április 12-i időközi választáson.
Ismeretes, a Fidesz szinte mindent bevetett annak érdekében, hogy április 12-én „bevegye” Tapolcát. A párt tavaly ősszel, az önkormányzati választáson sokak szerint részben azért vesztette el a várost, mert 2012-ben megszüntette a kórház aktív ágyas részlegeit. Ugyan elindult egy nagyszabású, 2,3 milliárdos kórházfejlesztés, „struktúraváltás”, amelynek során tüdőgyógyászati rehabilitációs központot is kialakítanak, ám ez kevés volt a sikerhez. Pedig erre a 2,3 milliárdra is „ráígértek” a kormánypárti képviselők a kampányban. Elhangzott például az, hogy létrehoznak egy kevés aktív ágyszámmal működő belgyógyászatot, amely sürgősségi belgyógyászati esetek ellátására lesz képes.

Eddig azonban nem sok jelét látni az előkészületeknek. Korábban a kórházban ötvenöt aktív ágy működött, csaknem teljes kihasználtsággal, ezt szüntette meg a Fidesz 2012-ben, és csak tíz aktív ágy maradt az egynapos sebészeti ellátásra, amelyet heti két alkalommal érhetnek el a környéken élők.

A kórházi adósságok átvállalása is szóba került a választási kampányban, erről többek között Rétvári Bence államtitkár is említést tett. De arról nem tudni, hogy az ajkai kórház 500 milliós adóssága mikor rendeződhet. Fenyvesi Zoltán, aki a Fidesz képviselőjelöltje volt, a voksolás előtt két nappal az ATV-ben rendezett vitán egyértelművé tette: „Nekem vannak ígérvényeim a kormány részéről arra, hogy ezek a fejlesztések megvalósulnak”

Pad Ferenc, az MSZP és a DK jelöltje a fejlesztési forrásokkal kapcsolatban ugyanakkor azt mondta: az elmúlt öt évben például Balatonfüredre csaknem ötször annyi jutott lakosonként, mint Tapolcára, amikor fideszes volt az országgyűlési képviselő. Tehát nem igaz, hogy akkor érkezik több kormányzati forrás, ha kormánypárti a körzet képviselője – mondta. Tapolcán egyébként Orbán Viktor miniszterelnök is beszállt a kampányba. Azt ígérte, ha a Fidesz–KDNP nyer, folytatni fogják a „sikertörténetet”. Nem sokkal jobb a helyzet a veszprémi 1-es választókerületben sem, ahol a függetlenként indult, és a baloldali ellenzéki pártok által támogatott Kész Zoltán nyerte az időközi választást még februárban. Ott a Fidesz a kampányban egy négymilliárdos uszodafejlesztés bejelentésével akart lendíteni a népszerűségén, utóbb kiderült, hogy nem sok eredménnyel. Az uszoda később – mint az Index megírta – néhány fideszes vezető kritikáját is kiváltotta. Úgy tudjuk, ott sem történt érdemi előrelépés azóta, hogy a február 22-i választással lecsengett a kampány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.