Kétfrontos fideszes kampány Tapolcán

A kormánypárt a radikális jobboldali és a baloldali jelöltet is élesen bírálja.

Katona
2015. 04. 08. 6:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interaktív telefonos fórummal kampányolt Tapolcán Fenyvesi Zoltán, a Fidesz–KDNP jelöltje. Az 1400 részt vevő kérdezőként is bekapcsolódhatott a másfél órás beszélgetésbe, amelynek során a legtöbben a kormány béremelési tervei, a fejlesztések, a munkahelyteremtés, illetve az egészségügyi ellátás iránt érdeklődtek.

A vasárnapi választás az Országgyűlés tegnapi ülésén is szóba került. Gulyás Gergely, a Ház törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke arról beszélt, hogy jelöltjüknek nem csupán azért van a legjobb esélye, mert kormánypártiként a kormánynál lobbizni mindig könnyebb, mint ellenzékből, hanem mert „kiemelkedően a legalkalmasabb” az ott élők képviseletére. Egyúttal jellemezte ellenfeleit is. Szerinte a Jobbik mindig kikéri magának a szélsőségesség vádját, ám jelöltjük, Rig Lajos esetében „nem mondhatjuk, hogy ez a bélyeg ne lenne teljesen indokolt”. Megfogalmazása szerint az MSZP sem dicsekedhet jelöltjével, hiszen Pad Ferenc a Mal Zrt. felügyelőbizottságában ült a vörösiszap-katasztrófa idején, amikor a cég vezetői azt közölték a több ember halálát okozó anyagról, hogy nem mérgező.

L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára is beszélt Fenyvesi kihívóiról. A jobbikos jelöltről felidézte, hogy „nyíltan rasszista, antiszemita tartalmakat oszt meg az interneten”, és utána azt hazudja a választóknak, hogy másképp nem tudta volna kommentelni. A baloldali indulót pedig „régi szakszervezeti kádernek” nevezte.

Volner János, a Jobbik alelnöke ugyanakkor arról beszélt – ugyancsak az Országgyűlésben –, hogy a fideszes és jobbikos induló fej fej mellett halad a tapolcai körzetben, szerinte az eredménytől tartanak is a kormánypártok.

A baloldal is ráerősített a kampányra, tegnap Ajkára utazott Gyurcsány Ferenc. A Demokratikus Koalíció elnöke szerint a választás szimbolikus jelentősége, hogy fennmarad-e a kormányváltó hangulat. Arról is beszélt, nem rosszallja, hogy ha Pad Ferenc bekerül a parlamentbe, és „minden bizonnyal” az MSZP-frakcióba ül, mert szerinte nem az a kérdés, hogy a baloldalon kinek van eggyel több vagy kevesebb mandátuma, hanem hogy együtt mennyi van. Úgy fogalmazott: nagyon messziről nézve időnként nem is könnyű különbséget tenni, hogy mikor milyen álláspontot képvisel a szocialista párt vagy a Demokratikus Koalíció. Egy dologban azonosan gondolkodnak: a kormány távozását kívánják, „és inkább holnap, mint holnapután” – tette hozzá.

A negatív kampány is zajlik: a Fidesz feljelentést tett, amiért az elmúlt hetekben – mint írták – hazugságokkal teli szórólapokat terjesztettek Tapolca és Ajka környékén. – Az ilyen eszközök nem idegenek az ellenzéki pártoktól – közölték. A Jobbik szerint ugyanakkor „szegénységi bizonyítvány az elmúlt huszonöt év pártjai részéről, hogy programközpontú, pozitív kampány helyett az ellenfeleket nem létező szervezetek nevében kiadott szórólapokkal rágalmazzák”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.