Kilakoltatások: a szomszéd is tudja, mi az igazság

Hosszú, akár évekig tartó út vezet a kényszerű csomagolásig.

Tompos Ádám
2015. 04. 21. 17:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Síró gyerekek, bőröndökbe és nejlonszatyorba pakolt ruhák, hátrahagyott bútorok, megtört sorsok, tönkrement életek. A kilakoltatásokról szóló tudósítások leggyakrabban megjelenő képei és kifejezései ezek. „Az érzelmi túlfűtöttség más irányba viszi el ilyenkor a dolgot” – ezt már Kovács Róbert, a város fideszes polgármestere mondja azon a sajtótájékoztatón, amelyet azért hirdetett meg a X. kerület vezetése, hogy rávilágítsanak ezeknek az intézkedéseknek a hátterére. És persze az időzítés szempontjából az sem véletlen, hogy hamarosan ismét lejár a kilakoltatási moratórium.

Elvileg március 1-jétől, azaz a moratórium lejárta után indulhat meg a kilakoltatások sora nagyobb összegű lakbér-, rezsi- vagy lakáshitel-tartozások esetében, most mégis úgy tűnik, megakad a folyamat – közölte a Napi Gazdaság.

 

A fideszes Gulyás Gergely törvénytervezete szerint indokolt lenne megvárni a családi csődvédelem szabályozásának hatálybalépését, mielőtt folytatják a megakasztott végrehajtási eljárásokat – írták április elején.

A törvényjavaslatról részletesebben ide kattintva olvashat.

A beszélgetésre megjelent Kőbánya vezetéséből tulajdonképpen mindenki, aki válaszolhat bármilyen, a témában felmerülő kérdésre. A legtöbbet azonban a polgármester beszélt, a tájékoztatót is ő nyitotta meg kivetítős előadásával. A képernyőn csak úgy sorjáznak a számok: 2454 bérlakása van jelenleg a kerületnek, a bérlők 90 százaléka pedig fizeti is tisztességesen a lakbért, ám az 50, jelenleg üresen álló kőbányai bérlakásra tízszeres a túljelentkezés. Az önkormányzat pedig, amelynek nem alapfeladata a lakhatás biztosítása, a tavalyi 227 milliós költést még 50 millióval megtoldva költ szociális kiadásokra. Kőbánya emellett közel 300 millió forintos nagyságrendben áldoz a karbantartásra is. 300 kilakoltatás volt öt év alatt, ez évente 60 intézkedést jelent, idén már volt 26 a moratórium lejárta után.

És itt jönnek a számok mellett a polgármester előadásában a problémák, jelenségek és a kőbányai utcák, ahol olyan állapotok uralkodnak már, hogy ott az „egyetlen megoldás a szanálás és az új házak építése”. Ahol nem ennyire drasztikus a helyzet, ott is meg kell küzdeni a forráshiánnyal, az elöregedett házak drága fenntartásával, amelyre egyre többen jelentkeznek majd várhatóan. Szóba kerülnek például a várhatóan még idén szanálásra kerülő Noszlopy utcai társasházak, amelyek alig 10 százalékos kihasználtsággal működnek.

Vagy ott a legkritikusabbnak nevezett Hős utca, ahol egyszer a tetőn dolgoztak a szerelők (áramlopás miatt voltak kint) közben lent kirabolták a kocsijukat, majd mikor ennek hírére a földszintre siettek, addig a fennhagyott szerszámaikat lopták el. Itt történt az is, hogy egy gázrobbanás helyreállításának árát beépítették a közös költségbe, ami a mostani lakóknak így már szinte megfizethetetlené vált. És a polgármester számít arra is, hogy hamarosan kopogtatni fognak az ajtaján a MÁV-telepen és a Lóversenypálya közelében élők is, itt is vagy szanálás lesz, vagy a tulajdonosi viszonyok változnak.

Szerencsére világos a terem, folytatja Kovács, így nem látszik, hogy milyen állapotok uralkodnak a kilakoltatások után. A levert csempék és az eltűnt tűzhely helyét látjuk azért, pár képpel arrébb már azt mondja, sajnos nem látszik jól a fénytől, hogy a felújítás után hogy festenek ezek a lakrészek. Hozzáteszi, hogy sikernek örvend az a programjuk, amely szerint a bérbevevőt terheli a felújítás, elég egy pár százezres önrész, és így könnyebben jutnak lakáshoz a rászorulók.

Kizárja magát viszont az, aki a bérleti díjjal tartozik (a közös költséget, ami sok esetben magasabb, mint a bérleti díj, átvállalta az önkormányzat), közüzemi tartozása van, önkényes lakásfoglaló vagy korábban kilakoltatták. A polgármester elmondta, hogy az első idők a legkritikusabbak: az önkormányzat a legtöbbet a viharfelhők megjelenése utáni 15 napban tud segíteni, ahogy múlik az idő, úgy válik ez egyre nehezebbé. Kovács Róbert elmondta például, hogy a közüzemi tartozásoknál most sikerült elérni, hogy a szolgáltatók ne krízishelyzetben tájékoztassanak, hanem már annak beállta előtt.

Igen ám, de egy kilakoltatási ügy a kipattanástól a jogerős ítéletig eltarthat akár három évig is, és sokan úgy gondolják: addig valami csoda folytán történhet valami, és élik tovább az életüket. Pedig ha a már említett 15 napon belül jelzi a bérlő, hogy részletekben fizetné a tartozását, akkor a vagyonkezelő megadja ezt a kedvezményt. Ha nem reagál, akkor a jogi eljárás automatikusan megindul.

És ahogy Széll Richárd, a vagyonkezelő jogtanácsosa elmondja, az ügyfelek sokszor bizony nem is veszik át a levelet, ha látják, hogy az a vagyonkezelőtől jött. „Velük nem lehet kommunikálni, pedig megpróbáljuk elmondani, hogy mi lesz, emberként is, szakemberként is” – mondja, konklúziónak azt vonja le, hogy általában azok esetében történik meg a kilakoltatás, akikkel nem tud az önkormányzat vagy a vagyonkezelő kommunikálni.

Viszont ha már jogerős ítélet van egy ügyben, akkor onnan nincs visszaút. Ez már a végrehajtók és a bíróság terepe, ahol az önkormányzat már nem tehet semmit, csak kifizeti a végrehajtónak a kilakoltatás díját. A bérlő kap még tájékoztatókat, értesül például arról, hogy a bíróság miként döntött a végrehajtási lapjáról, de innentől kezdve nincs más hátra, mint a költözés, költöztetés.

A városvezető beszélt azokról is, akiket azért kellett kilakoltatni, mert a folyamatos nem fizetés mellett „notóriusan nem hajlandók betartani az együttélés szabályait”. Egy ilyen esetről megjegyezte: „nem akarok ironizálni, de megköszönték a szomszédok”. Weeber Tibor alpolgármester is említette a szomszédokat: szerinte a médiának a kilakoltatásos tudósításokban meg kéne kérdezni a szomszédokat is arról, hogy mi a helyzet, mi az igazság.

Beszélt ő is speciális esetekről, egy olyan lakásról például, ahol hivatalosan ugyan nem volt áram, de akkora plazmatévé állt ott, ami Weeber szerint „sokunknak nincsen”. Említette a gyerekek helyzetét is, úgy látja, hogy „ha valakinek gyerekei vannak, akkor nem mögéjük kell bújni, hanem pont fordítva: a szülőnek lehetővé kell tennie, hogy a gyerekek tudjanak mögéjük bújni”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.