Lezuhant egy sportrepülő Úrhidánál

Az egyik utas meghalt, a másikat a mentők kórházba vitték.

2015. 04. 09. 11:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta, hogy a másik utast a mentők kórházba vitték. Tájékoztatása szerint a repülőgépből a sérülteket a székesfehérvári tűzoltók szabadították ki. A járműből szivárgott az üzemanyag, de tűz nem keletkezett, mert az üzemanyagot a talaj elnyelte.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője elmondta, hogy a riasztást követően a balatonfüredi és a budaörsi mentőhelikopter, valamint Székesfehérvárról egy esetkocsi is a baleset helyszínére érkezett. A baleset áldozatát, egy hatvan év körüli férfit élettelen állapotban találták, szakszerű újraélesztése nem hozott eredményt.

Társa, egy 55 év körüli férfi eszméletlen volt a mentők kiérkezésekor. Életmentő beavatkozást végeztek rajta: lélegeztető gépre tették, mellkasi folyadékelvezető csövet helyzetek be és infúzióra kötötték. Ezt követően az egyik mentőhelikopter a székesfehérvári kórházba vitte.

Győrfi Pál elmondta, hogy a férfi többszörösen súlyos, életveszélyes állapotba került, mivel koponya- és csonttörései, mellkasi sérülései, illetve belső vérzése van.

A Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szerint az első információk arra utalnak, hogy oktatórepülést hajthattak végre a lezuhant repülőgéppel. Bajkó Erika, a szervezet szóvivője azt mondta, az esetnek volt egy szemtanúja is, őt később részletesebben is kikérdezik. Hozzátette: a gépen volt mentőernyő, használták és működött is, de a kis magasság miatt nem tudta megakadályozni a tragédiát.

A kétüléses TL–2000 Sting S4-es gépeket Csehországban tervezték, 1997-ben kezdték gyártani, azóta több mint 150-et adtak el belőle. A kompozit anyagokból készült egymotoros gép csaknem 7 méter hosszú, 2,1 méter magas, szárnyfesztávolsága 9,2 méter, súlya 450 kilogramm. A soros, négyhengeres Rotax motor 255 kilométer per órás (138 csomós) sebességre gyorsítja a gépet, utazósebessége 220 kilométer per óra, hatótávolsága ezer kilométer.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.