Megkezdődött a Klubrádió pere

A Klubrádiót működtető társaság 1,4 milliárd forintos kártérítést követel.

CsP
2015. 04. 23. 16:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárgyaláson elhangzott: a vállalkozás több mint 1,2 milliárdos elmaradt vagyoni előny megtérítése mellett vagyoni kárként az eljárásban visszaköveteli az általa a vita ideje alatt befizetett, mintegy 130 millió forintnyi médiaszolgáltatási, illetve frekvenciahasználati díjat, nem vagyoni kárként pedig 30 millió forintra perel a médiahatóság által az ügyben 2011 és 2012 fordulóján tett, álláspontja szerint a cég jó hírnevét sértő kijelentések miatt.

Bárándy Péter, a Klubrádió Szolgáltató Zrt. jogi képviselője a tárgyaláson azzal érvelt, ha évekkel ezelőtt megkötik a céggel az új szerződést, annak nem kell műsor-szolgáltatási díjat fizetnie, sem rendszeresen, hatvannaponként ideiglenes sugárzási engedélyeket kérnie. Utóbbi kapcsán azt emelte ki, hogy a működés bizonytalansága eltántoríthatja a potenciális hirdetőket, így aláássa a működés pénzügyi alapjait.

Trinn Gábor, a médiatanácsnak a beadvány elutasítását kérő jogi képviselője ezzel szemben arra helyezte a hangsúlyt, hogy a cégnek – amely szerinte nem támasztotta alá követelései mértékét – nem volt elmaradt vagyoni előnye. Azt mondta, a társaság már a pályázat kiírása előtt évekkel masszív veszteséggel működött, az átmeneti időszakban használt 95,3 MHz-es hullámsávon pedig jóval nagyobb közönséget ért el, mint azon, amelyikért versenybe szállt.

Álláspontja szerint ha érte is kár a Klubrádiót működtető céget, azt a médiahatóság reparálta azzal, hogy később nem 2010-es nyertessé nyilvánításától, hanem 2013-tól kötött vele hatósági szerződést. Az ideiglenes műsor-szolgáltatási időszak kapcsán azt emelte ki: hazai és uniós szabályokat, például a versenysemlegesség elvét sértette volna meg a hatóság, ha nem szed be egy olyan díjat a társaságtól, amit másoknak le kell róniuk.

A Budapest 92,9 MHz-es fővárosi frekvenciára még 2009-ben írt ki pályázatot az akkori Országos Rádió és Televízió Testület, amely 2010 áprilisában a Klubrádiót üzemeltető társaságot nyilvánította nyertesnek, majd nyolc hónappal később kimondta a pályázat eredménytelenségét.

A médiahatósággal fennálló jogvita miatt csak tavaly februárban költözhetett át erre a hullámsávra a korábban használt 95,3 MHz-ről a Klubrádió, amely ezzel egy időben ingyenes frekvenciahasználatra jogosult közösségi médiaszolgáltatóként folytatta működését.
A per június 18-án folytatódik a Fővárosi Törvényszéken.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.