Megújult zsinagógát adtak át Debrecenben

Csaknem félmilliárd forint európai uniós és állami támogatásból végezték el a munkálatokat.

RZ
2015. 04. 26. 15:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Papp László (Fidesz–KDNP), Debrecen polgármestere köszöntőjében kiemelte: a debreceni zsidóság története, a megújult ortodox zsinagóga jól példázza, hogy egy közösséget a legnagyobb tragédiák után is meg lehet tartani, újra erőssé lehet tenni.

A polgármester szerint talán Európában egyedülállónak tekinthető, hogy a város mindkét zsinagógáját sikerült egyidejűleg felújítani, az imaházzal együtt, amely felújítás egyet jelent a város zsidónegyedének átfogó újjáépítésével”.

Papp László felidézte, hogy amikor a Pásti utcai zsinagógát építették, senki sem gondolta, hogy 120 évvel később a szent szolgálat mellett más feladata is lesz: mementóként állni. „Mementóként a város több mint 12 ezer zsidó polgáráért, egy virágzó városi zsidó közösségért és mementóként a holokauszt közel 6 ezer debreceni zsidó áldozatáért. A várost pótolhatatlan veszteség érte akkor, amikor nem volt bennünk elég erő és józanság, hogy megálljt parancsoljunk az embertelenség fajgyűlölő, fasiszta eszméinek” – mondta Debrecen polgármestere, majd hozzátette: hiányzik a városból az a több mint tízezer ember, aki áldozatul esett vagy már soha nem tért vissza Debrecenbe, esetleg hite megrendülvén elhagyta a várost.

„Szolgálja ez a zsinagóga a fejlődő debreceni és magyar zsidóság ügyét úgy, hogy minden zsidó honfitársunk érezhesse: itt érdemes élni, dolgozni, alkotni és soha senki félelmet, indulatot, gyűlöletet ne tudjon szítani közöttünk” – zárta szavait Debrecen polgármestere.

Kósa Lajos (Fidesz–KDNP) országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a zsidó közösség nagy szerepet játszik Debrecen fejlődésében. A volt debreceni polgármester emlékeztetett rá, hogy a vészkorszakban a református püspöktől a városi tisztviselőkig igyekeztek a zsidó polgárok életét menteni, amelyért Debrecen város önkormányzatának képviselője 2001-ben a Jad Vasem Intézet által a néhai tisztviselőknek adományozott kitüntetést vehette át.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkára szerint a zsidóság a Debreceni Zsidó Hitközség és a város példaszerű összefogásának eredményeként kapta vissza a megújult Pásti utcai zsinagógát. Utalt rá, hogy a rendszerváltás után a zsidó közösség is „a saját kezébe vette a sorsát” és ma reneszánszát éli a zsidó kultúra Magyarországon. A helyettes államtitkár a kormány és a zsidó szervezetek közös törekvésének nevezte a zsinagógák és a zsidó temetők felújítását.

A közös törekvések megvalósításához sok egyetértésre, türelemre és nyitottságra van szükség, ami megvan a magyar kormány részéről – tette hozzá Szalay-Bobrovniczky Vince, utalva arra is, hogy az idén hazánk a soros elnöke a Nemzetközi Holokauszt-emlékezési Szövetségnek (IHRA), amely idei két közgyűlését Budapesten, illetve Debrecenben tartja.

„Jó zsidónak lenni, jó debreceni zsidónak lenni, jó magyar zsidónak lenni” – mondta a zsinagógaavatáson Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke, aki szerint hetven évvel az auschwitzi pokol után „a zsidóság a rabszolgaságból a szabadság felé halad”, s ki kell használni ezt a szabadságot.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke az egész magyarországi zsidóság ünnepének nevezte a debreceni felújított zsinagóga avatását. A zsinagóga a zsidó szellemi és közösségi élet alapja, s a debreceni ortodox zsinagóga a bázisa lehet annak, hogy a környék szórvány szervezetei és a határon túli zsidó közösségek otthonra leljenek – tette hozzá.

Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) elnöke kijelentette: a felújított Pásti utcai zsinagóga legyen a jelképe, hogy „Magyarországon van jövője a zsidó közösségeknek, a fejlődésünk soha nem állhat meg”. Bejelentette: a közeli jövőben a zsinagóga ad otthont a Kelet- és Közép-Európai Zsidó Oktatási és Kulturális Központnak.

Az avatóünnepség keretében Asher G. Ehrenfeld főrabbi és Horovitz Tamás elhelyezte a tóratekercset a zsinagóga tóraszekrényében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.