Nézőpont: alig változott a pártok támogatottsága

A teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 29 százalékos támogatottsággal rendelkezik, a Jobbik 16 százalékon áll.

MNO
2015. 04. 01. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ezer ember telefonos megkérdezésével készült reprezentatív felmérés azt mutatja, hogy a teljes népesség körében a Fidesz–KDNP 29 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Tavaly év vége óta – a 2014-es őszi csökkenő trend után – a kormánypártokat tartósan a teljes népesség 26 százaléka támogatta. A jelenlegi, hibahatár-közeli (3 százalékos) változás így egyszeri eltérés is lehet.

A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 16 százalékos, e bázison az MSZP 7, a DK 6, az LMP 5, az Együtt 2, a PM pedig 1 százalékos táborral rendelkezik. Egyéb pártok a legfrissebb kutatásuk szerint nem rendelkeztek mérhető támogatottsággal – jegyezték meg. A felmérés szerint a rejtőzködők és nem szavazók aránya a teljes népességen belül összességében 34 százalékos. Az előző havi felméréshez képest a teljes népesség körében egyik párt támogatottsága sem változott 3 százaléknál nagyobb mértékben, a kisebb elmozdulások így elsősorban a pártpreferenciák stabilitását mutatják.

A prognosztizált választási eredményhez legközelebb eső potenciális szavazói bázison a Fidesz–KDNP 44, a Jobbik 23, a DK 12, az MSZP 10, az LMP 7, az Együtt 3, a PM pedig 1 százalékos támogatottsággal rendelkezik. Érdemben a potenciális szavazótáborok esetében sincsenek komolyabb elmozdulások, arányuk – ugyancsak kisebb mértékben– kizárólag a választási részvételi hajlandóság ingadozása, valamint a pártszimpatizánsok aktvitásának változása miatt tér el az előző mérés értékeitől – olvasható a Nézőpont Intézet közleményében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.