Novák Katalin elmondta, kiknek szól a pályázat

Az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az M1 szerda esti műsorában beszélt a pályázatról.

MNO
2015. 04. 22. 22:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Novák Katalint azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a kormány szerdán egymilliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki az önkormányzatok számára a gyermekétkeztetés körülményeinek és feltételeinek javítását célzó fejlesztések támogatására.

Elmondta: elsősorban azok az önkormányzatok és önkormányzati társulások számíthatnak támogatásra, amelyek a hároméves kortól kötelező óvodáztatás szeptemberi bevezetése miatt kívánják bővíteni óvodáik, bölcsődéik konyháinak, étkezőinek kapacitását, illetve hoznának létre új konyhákat.

Emellett előnyt jelent az elbírálásnál – folytatta –, ha az önkormányzat minél magasabb fokon felel meg a különböző környezetvédelmi és egészségügyi követelményeknek. A támogatási összeg megítélésénél pedig minél nagyobb az önkormányzat anyagi mozgástere, annál több önerőt kell biztosítania a fejlesztéshez.

Ha az első kör után még marad az egymilliárd forintos keretből, második kört hirdetnek meg novemberi döntési határidővel – tette hozzá.

Az államtitkár reagált Bangóné Borbély Ildikó kritikájára. Az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista tagja szerint a kormány nem fordít elég pénzt a gyermekétkeztetésre, a bölcsődei dolgozók alacsony bérének emelésére, illetve a bölcsődei férőhelyhiány megoldására. Novák Katalin hangsúlyozta: a bölcsődei dolgozók tervezett bérpótléka éppen arról szól, hogy anyagilag is jobban elismerjék őket. Az elmúlt négy évben több mint hatezer új bölcsődei férőhely létesült, és 28 milliárd forintból csaknem ötezernek a minősége javult. A cél 2018-ra elérni a hatvanezer bölcsődei férőhelyet, amivel az utóbbi négy és fél évben már ezer új munkahelyet hoztak létre – fűzte hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.