Orbán: A sikeres gazdaságpolitikával Pécs is nyer

A városban számos új munkahely létesül, fejlődik az úthálózat és sportlétesítmények épülhetnek a következő időszakban.

2015. 04. 28. 18:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök a Pannon Televíziónak és a Pécs Televíziónak adott, kedd este sugárzott interjúban hangsúlyozta: egészségügyről, kulturális, szociális kiadásokról és sportról csak akkor lehet beszélni, ha növekszik a magyar gazdaság, ennek alapja pedig a jó gazdaságpolitika.

Tavaly a gazdasági növekedés 3 százalék feletti volt, idén eléri a 3 százalékot, jövőre pedig 2,5 százalék körülit tervezünk – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy az eredményességhez szükség van jó adójogszabályokra, s ő az adócsökkentés pártján van a gazdaság jobb működése érdekében.

A Modern városok program keretében Pécsre látogató kormányfő kiemelte, hogy a baranyai megyeszékhelyen 2010–2014 között hatezer új munkahely létesült, 2018-ig pedig további hatezer létrehozását tartalmazza a várossal kedden kötött megállapodás. Orbán Viktor felhívta a figyelmet arra, hogy júliusban a Harman Professional amerikai hangtechnikai termékeket gyártó cég új pécsi gyára négyszáz embernek ad munkát, s ez fontos lépés a teljes foglalkoztatottság elérése felé.

Szólt arról is, hogy a város és a kormány szerződése értelmében az állam a jövőben 90 hektárnyi területet vásárol és bocsát Pécs rendelkezésére. A beruházásokra alkalmassá tett területeken ipari csarnokok is épülnek, hogy a város vonzóbbá váljon a befektetőknek.

A miniszterelnök kitért rá, hogy a pécsi nemzeti konzultáció eredménye alapján a városban a legtöbben a gazdaságfejlesztést, a munkahelyteremtést szorgalmazzák, de sokan támogatják egy új vásárcsarnok, akvapark, sport- és szabadidőközpont építését is.

A szabadidős létesítményekre szükség van a városban, de ehhez nélkülözhetetlenek az állami források, Pécs a beruházásokhoz önállóan aligha tud elegendő pénzt előteremteni – mondta.

Hozzátette: már folyik a Rátgéber László nevével fémjelzett kosárlabda-akadémia építése, ami az első lépésnek tekinthető ebben az irányban, a többi fejlesztésről később születhetnek döntések.

Orbán Viktor a sporttal kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az utánpótlást és a szabadidősportot a legfontosabb dolgok között tartja számon, mert azok a modern világ leghatékonyabb nevelési eszközei.

„A sport megtanít tisztességes körülmények között nyerni és emelt fővel veszíteni, s aki ezeket tudja, annak az élet legnagyobb kérdéseire már van válasza” – fogalmazott. Hozzátette: a sportnak nagy szerepe van az egészség megőrzésében és abban is, hogy a fiatalok erős jelleműek, erős karakterűek legyenek.

Megjegyezte, hogy Magyarországon az elmúlt években sok minden történt a stratégiai ágazatok közé sorolt sporttal összefüggésben. „Bár az ellenfeleink csak a futballstadionokat látják, mert abból jó politikai hecceket lehet csinálni, de a valóság az, hogy a gyerekeknek százával építtettünk és fogunk is építtetni uszodákat, csarnokokat, atlétikai pályákat és futballpályákat is” – jelentette ki.

Orbán Viktor a pécsi Zsolnay negyedről és a Kodály Központról szólva hangsúlyozta, hogy ezekre a – 2010-es Európa Kulturális Fővárosa program keretében épült – létesítményekre minden magyar büszke lehet. Úgy vélte azonban, hogy mivel a fenntartásuk komoly pénzügyi terhet jelent a városnak, felmerült, hogy a kormányzat is felelősséget vállalna a működtetésükért. A szándék megvan, most munkaterv készül, hogy ez miként, milyen körülmények között, milyen konstrukció keretében történjen – közölte. Hozzáfűzte, hogy a részleteket a szakértők dolgozzák ki, de az a cél, hogy a negyedet és a központot a pécsiek továbbra is magukénak érezzék, ne „kihelyezett budapesti intézmények” legyenek.

A kormányfő az M6-M60-as autópálya fejlesztésével kapcsolatban elmondta: a várossal kötött megállapodásban megerősítették azt a korábbi kormányzati döntést, hogy mindkét sztrádaszakaszt meghosszabbítják a horvát határig, remélve, hogy a beruházások új gazdasági lehetőségeket is nyitnak Magyarországnak.

Az M6-ost érintő munkák már jövőre megkezdődnek, az M60-as fejlesztése egy későbbi projekt lesz, de a pécsi elkerülő építése még ebben a ciklusban megkezdődik – sorolta.

A miniszterelnök kitért rá, hogy pécsi látogatása során megbeszélést folytatott a Pécsi Tudományegyetem vezetőivel, amelyen áttekintették az intézmény helyzetét. Úgy vélte: az egyetem külföldi hallgatói létszáma a jelenlegi 2300-ról néhány év alatt ötezer fölé emelkedhet, s ez komoly piaci növekedést eredményezhet a szálláshelyek üzemeltetőinél, a kereskedelemben, vendéglátásban.

Orbán Viktor a nagy radioaktivitású hulladékoknak a Pécshez közeli Boda térségébe tervezett tárolójáról azt mondta: ebben az ügyben még „semmiféle döntés nem született, attól nagyon messze vagyunk”. A kutatások talán nyolc-tíz éve kezdődtek, azokat nem a mostani kormány indította el, de végig kell vinni – közölte. Hangsúlyozta, hogy a pécsi és a Pécs környéki emberek akarata nélkül semmi sem történhet a hulladéktároló kérdésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.