Orosz helyszíni szemle Pakson

A két új reaktorblokk előkészítéséről tartottak értékelő megbeszélést.

2015. 04. 28. 18:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az orosz fővállalkozó Atomsztrojexport – Nyizsnij Novgorodi Atomenergoprojekt (ASE-NIAEP) és a megbízó MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., valamint a Miniszterelnökség munkatársai második alkalommal tartottak negyedéves értékelő megbeszélést. Valerij Limarenkót, a fővállalkozó cég vezetőjét Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztosa fogadta.

A 2014 decemberében aláírt fővállalkozói szerződés értelmében idén januárban megkezdődött a két új paksi reaktorblokk tervezése, az építés előkészítése. Ennek keretében szükség van egyebek között az új blokkok terveinek helyszíni adottságokhoz való adaptálására és az engedélykérelmek előkészítésére. A jelenleg is zajló folyamatot az elmúlt négy hónapban számos szakértői szintű konzultáció segítette. A reaktorok tervezése és a telephelyvizsgálatok előkészítése párhuzamosan zajlik.

A paksi telephelyen jelenleg négy szintén orosz, VVER–440 típusú blokk működik, amelyeket 1982–87 között helyeztek üzembe. A tervek szerint ezektől északra épül meg két újabb reaktor, egyenként 1200 megawattos villamos teljesítményű, VVER–1200 típusjelzésű blokk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.