Szijjártó a szabad kereskedelmi övezet mellett érvelt

15-20 százalékkal növekedhet az Egyesült Államokba irányuló magyar export.

2015. 04. 23. 15:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ha érvényesül az a tárgyalási mandátum, amelyet az Európai Tanács adott az Európai Bizottságnak, akkor olyan végeredményük lesz a tárgyalásoknak, amely kedvező Magyarországnak” – jelentette ki a miniszter A magyar külgazdasági politika kihívásai 2015-ben című rendezvényen.

„Minél kevesebb a kereskedelmi akadály, a bürokrácia, annál sikeresebbek tudunk lenni. Ezért érdekünk, hogy legyen egy jó szabad kereskedelmi megállapodás az Egyesült Államokkal, amely figyelembe veszi Európa és Magyarország érdekeit” – fogalmazott. Hangsúlyozta, egyelőre nem lehet végleges ítéletet mondani, majd csak akkor, ha már látszik a tárgyalások végkimenetele.

Egy jó szabad kereskedelmi megállapodás eredményeként 15-20 százalékkal növekedhet az Egyesült Államokba irányuló magyar export, és 20-30 ezer új munkahely jöhet létre – tette hozzá.

Szijjártó Péter az idei év másik nagy feladataként említette, hogy jusson forrás a tavaly meghirdetett, 315 milliárd eurós Európai Stratégiai Beruházási Alapból arra a három területre, amelyet Magyarország különösen fontosnak tart. Ezek közül az első az energiabiztonság, ezen belül négy konkrét projekt: a horvátországi Krk szigeti cseppfolyósgáz-terminál megépítése, egy stratégiai csővezeték lefektetése, amelyen keresztül a földgáz eljut Törökországból Közép-Európába, az egyes országok gázvezeték-rendszereit összekötő interkonnektorok fejlesztése és a gázvezetékek kétirányúsítása horvát–magyar és román–magyar viszonylatban.

A másik nagy terület a közlekedési infrastruktúra észak-déli irányú fejlesztése a közép-európai régióban, a harmadik pedig a digitális világra való átállás. A külgazdasági és külügyminiszter megjegyezte: a szomszédos országokkal folytatott politikában „a közös sikerek politikájának” a híve. „Lehet szidalmazni a szomszédokat és követelni olyan dolgokat, amelyekről a kijelentésük pillanatában lehet tudni, hogy nem fognak teljesülni, csak nem ésszerű” – jelentette ki. Ehelyett közös sikertörténeteket, kölcsönös bizalmat kell kiépíteni, ehhez persze kell a másik fél nyitottsága is – tette hozzá. „Szerbiával, Szlovákiával minden idők legkiegyensúlyozottabb kapcsolatrendszere jött létre” ezt a politikát követve – jegyezte meg.

Nem a hősies üzengetés politikáját kell választani, hanem a csendesebb, kevésbé látványos politikát, amely a közös sikerekre épít – fűzte hozzá Szijjártó Péter.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.