Természetvédők: visszafordíthatatlan károkat okoz a kormány

A kormány célja a nemzeti parki földek elvétele az illetékes szervektől – állítják a természetvédők.

KSZ
2015. 04. 23. 14:19
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Magyar Természetvédők Szövetsége és a WWF Magyarország csütörtöki közleménye emlékeztet arra, hogy az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága elfogadta és parlamenti zárószavazásra terjesztette be az állami vagyonról szóló törvény kétharmados részek nélküli változatát.

Mint írták: az állami vagyonról szóló törvényről múlt héten azért nem született döntés, mert az ellenzék nem szavazta meg a kétharmados támogatást igénylő részeket, amelyek az állami földvagyon központosított kezelését szolgálták.

A kormányzat mégis zárószavazásra terjesztette be a törvénytervezet feles részeit, amelyek a nemzeti parki igazgatóságoktól a Nemzeti Földalapkezelő Szervezethez (NFA) helyeznék át a védett területekkel kapcsolatos vagyonkezelési feladatokat.

Az említett természetvédelmi szervezetek szakmailag teljesen alaptalannak tartják, hogy a kormányzat annak ellenére erőlteti a nemzeti parkok jogainak csorbítását, hogy nem valósulhat meg az általuk eddig kommunikált cél, vagyis az állami vagyon egységes kezelése. „Ez a lépés a természetvédelmi rendszer jövőjére nézve rendkívül baljós tendenciát vetít előre” – tették hozzá.

A természetvédők szerint a törvény elfogadása visszafordíthatatlan károkat okozhat Magyarország természeti örökségében és ezért alkotmányellenes. A szervezetek a törvény elfogadása esetén felkérik a köztársasági elnököt, az ombudsmant és a parlamenti pártokat, hogy forduljanak az Alkotmánybírósághoz az egészséges környezethez való alapjogot sértő jogszabály megsemmisítése érdekében – írták.

A törvényjavaslatról várhatóan jövő kedden szavaz a parlament.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.