Törvényt hoznak a Quaestor-károsultak megsegítésére

Pénteken két fontos törvényjavaslatot is benyújtanak az Országgyűlésnek.

kn
2015. 04. 10. 9:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön jelentette be, hogy a frakció legkésőbb péntek estig törvényjavaslatot nyújt be a Quaestor-károsultak kártalanítására. A javaslat értelmében minden érintettet 100 ezer euróig, azaz 30 millió forintig kártalanítanának egy alapon keresztül, várhatóan legkésőbb július végéig.

Varga Mihály a TV2 reggeli műsorában elmondta, hogy még a törvényjavaslat benyújtása előtt, illetve a parlamenti vita kezdete előtt is egyeztetnek a javaslatról. A kormány azzal számol, hogy a kártalanítási összeg felemelésével minden Quaestor-károsultat ki lehet fizetni.

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) és a Befektető-védelmi Alap (Beva) összevonásáról úgy fogalmazott, hogy azt nem tartja feltétlenül szükségesnek.

Varga Mihály az áprilisban benyújtandó konvergenciaprogramról elmondta: a kedvező olajárváltozások miatt a magyar gazdaság az előzetesen vártnál jobban is növekedhet az idén, vagyis 2,5 százalék helyett akár a 3 százalék körüli növekedést is elérheti elemzők szerint. 2016-ban is azzal lehet számolni, hogy a gazdasági növekedés tartós és stabil lesz, és az adósságszint tovább csökken – hangsúlyozta.

A miniszter kifejtette, hogy a költségvetés előkészítése keretében természetesen átvizsgálják az adóbevételeket. Az adókoncepció továbbra is világos: a munkát, jövedelmet terhelő adókat csökkenteni szeretnék, a fogyasztási adókat pedig szinten tartani, eközben figyelembe kell venni a környező országokban is az adók alakulását.

Varga Mihály felhívta a figyelmet arra a friss hírre, hogy Romániában felülvizsgálják az élelmiszerek áfáját. Elmondta, a magyar kormány is vizsgálja, mely termékeknél lenne célszerű az áfa mértékét csökkenni, ugyanakkor a társasági adó mértékében és a személyi jövedelemadóban (szja) jövőre „nagy változásra nem kell számítani”, de hosszabb távú cél az egy számjegyű szja, vagyis hogy az adókulcs 2017–2018 környékére 9 százalékra csökkenjen.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.