Törvényt sérthettek a végrehajtók

Az igazságügyi tárca megvizsgálja a végrehajtói kamara közgyűlésén hozott határozatok törvényességét.

Horváth Csaba László
2015. 04. 28. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Haladéktalan vizsgálatot indít az Igazságügyi Minisztérium a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara múlt heti tisztújítása miatt. A tárca közölte: törvényességi felügyeleti jogkörükben eljárva megvizsgálják a kamara eredetileg tervezettnél korábban, április 24-én megtartott közgyűlésének határozatait. Ha valamelyik ellentétes a bírósági végrehajtásról szóló törvénnyel, akkor a minisztérium felhívja a kamarát a jogszabálysértés megszüntetésére. A kamara köteles a megadott határidőn belül intézkedni, ha pedig ez elmarad, a törvényességi felügyeletet gyakorló tárca bírósági úton fogja azt kikényszeríteni – írták.

Mint arról beszámoltunk, a köztestületnél múlt pénteken tartottak választásokat, ám a megválasztott elnökségi tagok személyéből úgy tűnik, a végrehajtók nem törődnek az Országgyűlés által elfogadott friss törvénymódosítással. Ez egyebek mellett úgy rendelkezik, hogy a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara elnökségi tagjait csak egyszer lehet újraválasztani. Ennek ellenére a szervezet vezetésében ismét helyet kapott Császti Ferenc, aki ciklusok óta vezető tisztséget tölt be, illetve Orell Zsolt korábbi elnökségi titkár is szintén tisztségviselője lesz a kamarának, habár őt is már többször megválasztották.

A végrehajtóknál egyébként  a minisztérium átvilágítása alapján különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének alapos gyanúja miatt nyomozást folytat a Budapesti Nyomozó Ügyészség ismeretlen tettes ellen. A tárca korábban felügyeleti jogkörében eljárva rendelte el a kamara teljes körű ellenőrzését. A jogi és pénzügyi auditorok jelentésének elemzése során a tárca több – meg nem nevezett – ponton és több kérdésben is olyan körülményeket észlelt, amelyekkel kapcsolatban bűncselekmény elkövetésének gyanúja merült fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.