Vízumkönnyítést kell nyújtani Ukrajnának

Németh Zsolt szerint az ukrán kérdést nem szabad levenni a napirendről.

MA
2015. 04. 22. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz politikusa hangsúlyozta, hogy miként Ukrajnának szüksége van Európára – beleértve ebbe nem csupán a 28 tagú Európai Uniót, hanem a 47 tagországot tömörítő, demokráciát, emberi jogokat és jogállamiságot előmozdító Európa Tanácsot is –, úgy Európának szintén szüksége van a sikeres Ukrajnára. Szerinte súlyos veszélyt jelentene, ha Európa „hozzászokna” az Ukrajna elleni orosz agresszióhoz, mert a befagyott konfliktus tudomásul vétele esetén „Ukrajna elveszett”. Ezért az ukrán kérdést nem szabad levenni a napirendről, Európának folyamatosan oda kell figyelnie arra, mi történik ebben az országban – hangsúlyozta.

Németh Zsolt kitért arra, hogy az EU tavaly novemberi, vilniusi keleti partnerségi csúcstalálkozóját idén május derekán a rigai keleti partnerségi csúcs követi majd. Ennek kapcsán feltette a kérdést, hogyan segíthet Európa Ukrajnán.

„Európa habozik világos európai perspektívát kínálni Ukrajnának, pedig most éppen erre van a legnagyobb szükség” – mondta. Ukrajna úgy döntött, hogy „európai jövőt akar” – tette hozzá. Németh Zsolt szerint erre Európának nincs joga más választ adni, mint azt, hogy „Isten hozott benneteket, amennyiben képesek vagytok teljesíteni a feltételeket”.

A katonai helyzet nagyon bonyolult, és európai megítélés szerint is nagyon ellentmondásos – állapította meg a magyar parlamenti bizottsági elnök. Itt tért ki arra, hogy Európa ugyanakkor – akár most azonnal – megadhatná a vízumkönnyítést, ami nagyon konkrét, gyakorlati lehetőségeket nyitna az ukrán állampolgárok előtt.

Németh Zsolt szólt arról is, hogy az Európa Tanács minden eszközzel igyekszik segíteni az ukrajnai demokratikus decentralizálási folyamatot.

Ezzel egyebek közt arra utalt, hogy Thorbjorn Jagland, az ET főtitkára a múlt héten megállapodott Hennagyij Zubko ukrán miniszterelnök-helyettessel: Ukrajnában regionális irodákat létesítenek a reformok elősegítése érdekében, és az Európa Tanács mind a 25 ilyen támogatóirodába vezető szakértőt küld.

A magyar politikus kulcsfontosságúnak nevezte a decentralizálást, tekintettel arra is, hogy ősszel önkormányzati választásokat akarnak tartani Ukrajnában, ami elengedhetetlen az ország demokratikus átalakításának kiteljesítéséhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.