A fővárosi II. kerület a betörők kedvenc városrésze

A bűnözéssel leginkább fertőzött nagyváros Siófok, a budapesti kerületek közül az V. kerület lépett a dobogó tetejére.

SzE
2015. 05. 07. 16:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly Budapesten az V. kerületben regisztrálták a legtöbb bűnesetet, a VI. kerületben a számok alapján javult a közbiztonság, így ez a városrész egy helyet „javítva” a második helyre lépett. A legbűnösebb első ötben még az I., a VIII. és a IX. kerület foglal helyet – derül ki az Otthontérkép rendőrségi statisztikák felhasználásával készült tanulmányából.

A legkevesebb bűncselekményt tavaly is Pest külső részein a XVI., a XVII. és a XVIII. kerületekben regisztrálta a rendőrség. Ami igazán érdekes, hogy a legkevesebb és legtöbb bűncselekményt elszenvedő kerületek közötti közel tízszeres különbség csökkent 2014-re, ezek szerint valóban javulhatott a közbiztonság a fertőzöttebb területeken.

 

 

A legtöbb lakásbetörés tavaly a II. kerületben történt, ahol 192 ilyen bűnesetet regisztráltak. Ez a szám a II. kerületi lakosságszámra vetítve 6 betörés ezer lakosonként. A lista elején található még az I. és XII. kerület is, de Soroksáron is magas a lakásbetörések relatív száma.

Érdekes, hogy a legkevesebb regisztrált betöréssel érintett kerületek között található a VII. kerület, ahol közel 2 betörés jut ezer lakosra, ez inkább a magasabb lakosságszámnak köszönhető. A lakásbetöréseknél is jellemző, hogy a külső kerületekben relatíve kevesebb a betörések száma.

A vizsgált vidéki városok közül 2014-ben is Siófokon történt magasan a legtöbb bűncselekmény ezer lakosra vetítve, több mint 47, de ez a szám jóval kevesebb, mint 2013-ban volt. A Balaton fővárosának is nevezett településen több mint 1100 bűncselekményt regisztráltak tavaly. Természetesen Siófokon a kiemelkedő turizmus miatt nyaranta megsokszorozódik a „lakosság”, így nem is csoda, hogy jellemzően a lopásokra specializálódott elkövetők egyik legfontosabb bázisa a város.

 

 

Ha eltekintünk a két véglettől és csak a nagyobb lélekszámú megyei jogú városokat vizsgáljuk, akkor azt láthatjuk, hogy ezer lakosra vetítve, közel 38 bűnesettel, Szolnok vezeti az összesített listát, míg a legbékésebb városunknak Sopron számít a maga kevesebb mint 17 bűncselekményével ezer lakosonként.

A gépjárművekkel kapcsolatos statisztika vizsgálata szintén érdekes eredményt adott. A legtöbb ilyen bűnesetet a XIV. kerületben regisztrálták tavaly, de a lakosságszámra vetítve a legrosszabb helyzetben mégis az I. kerület volt, itt közel 8 bűncselekmény történt ezer lakosra vetítve. A lista elejére került a Belváros-Lipótváros és Ferencváros is.

 

 

Szintén érdekes és már-már meglepő, hogy a VI. és VII. kerület a lista végén tartózkodik, miközben a teljes bűnstatisztikában inkább a dobogó tetején helyezkednek el. Ennek leginkább az lehet az oka, hogy az egyéb, nem lakással és gépjárművel kapcsolatos bűnesetek száma ezekben a kerületekben a legmagasabb.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.