Amerikai támogatás elitkatonáinknak

Fejlesztik a honvédség különleges műveleti erőit.

Zord Gábor László
2015. 05. 09. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország nagyon büszke lehet csendes profijaira, de remélem, az elismerés nem marad néma. Minden magyarnak tudnia kell, és büszkének lennie arra, hogy őket a különleges műveleti katonák képviselik, a magyar nép intellektusát és alkalmazkodóképességét hirdetve – ezekkel a szavakkal kommentálta a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj szolnoki bemutatóját Colleen Bell, aki nem mulasztotta el, hogy emlékeztessen arra a szerepre, amelyet az Egyesült Államok játszott ezeknek az Afganisztánban is bevetett, jórészt fedetten működő erőknek a fejlesztésében. Hende Csaba honvédelmi miniszter amerikai vendége és a meghívottak azt tekintették meg, ahogy a köznyelvben kommandósként ismert csuklyás elitkatonák egy „ellenséges csoporttól” miként szereznek meg helikopteres és ejtőernyős akció keretében egy „érzékeny információt” tartalmazó aktatáskát.

Tegnap Szolnokon azonban nemcsak a titokzatos bercsényisek, hanem a szintén itt állomásozó, inkább nyílt harcra felkészített, nagyobb tűzerejű 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj (KVZ) is bemutatkozott – aligha véletlenül. Mint arra amerikai forrásunk rámutatott, a jövőben várhatóan összevonják a két alakulatot, hogy a jelenleginél nagyobb, „különleges műveletekre képes” ezredet hozzanak belőlük létre. Ennek a változásnak volt az első szervezeti lépése, hogy a KVZ-t április 1-jétől kivonták a tatai 25. dandár alárendeltségéből. Az amerikaiak azért is jól értesültek a kérdésben, mert szerepük eddig is, és várhatóan ezután is meghatározó lesz a magyar speciális erők fejlesztésében. A lépés ráadásul illeszkedik a floridai Tampában lévő parancsnokság „globális különleges műveleti hálózat” koncepciójába, amely az amerikai és partnerországok hasonszőrű alakulatai közötti együttműködést emelné korábban nem látott szintre, abból a felismerésből kiindulva, hogy ezeknek a bevetésére úgysem nemzeti, hanem szinte mindig nemzetközi koalícióban, amerikai vezetés alatt kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.