Az MSZP és a Fidesz szerepelt a legtöbbet a híradókban

A hat csatornára kiterjedő médiapolitikai elemzés szerint összesítve a Jobbik végzett a pártok között a harmadik helyen.

2015. 05. 08. 14:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hat adóra kiterjedő médiapolitikai elemzés szerint összesítve a Jobbik végzett a pártok között a harmadik helyen, azonban a csatornák közül ez csak a közszolgálati adókra és a Hír TV műsorára igaz. A TV2 híradójában a Jobbik álláspontjának aránya 3,2 százalékot tett ki. Az RTL Klub és az ATV műsorában nemcsak a Demokratikus Koalíció, hanem az Együtt és az LMP megjelenéseinek aránya is magasabb volt, mint a Jobbiké – áll az elemzésben.

A kormányzati szereplők közül Orbán Viktor miniszterelnök jelent meg legtöbbször önállóan, szám szerint 373 alkalommal. Utána Szijjártó Péter külgazdasági és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter következett. A kormánypárti szereplők közül – az előző negyedévi eredményekhez hasonlóan – ismételten Rogán Antal szólalt meg a legtöbbször. Az ellenzéki pártok politikusai között Tóbiás József MSZP-elnök végzett az első helyen, a második Szél Bernadett LMP-társelnök, a harmadik az LMP másik társelnöke, Schiffer András lett.

Januárban az útdíjrendszer, februárban Vlagyimir Putyin látogatása, márciusban pedig a brókerbotrány témája szerepelt a legtöbbet a hírekben.

2015 első negyedévében a legtöbb tudósítás a TV2 műsorában hangzott el, a második helyre az RTL Klub került, őket az M1 híradója, a Hír TV, végül a Duna Televízió követte. Az összes hír 36 százaléka volt magyar vonatkozású politikai hír, 3,4 százalékponttal kevesebb, mint a megelőző időszakban. A legkevesebb politikai hírt a TV2-n láthatták a nézők, a legtöbbet pedig az ATV-n.

Az elemzés emlékeztet, hogy a vizsgált időszakban jelentős átalakulás következett be a magyar médiapiacon: az M1 hírcsatornává alakult március 15-ével, a nemzeti főadó pedig a Duna Televízió lett.

Bár a változás tendenciáiról pontos kép csak a következő hónapok elemzésével adható, az M1 havi adatait vizsgálva megállapítható, hogy március 15-ét követően jóval több tudósítás kapott helyet a csatorna híradójában. A hónap első felében átlagosan 23,1 hír jelent meg az M1 esti híradójában, a második részében 35,6-re emelkedett ez a szám. A változás a politikai hírek számát nem érintette – olvasható az intézet közleményében.

2015 első negyedévében a pártpolitikai hírek aránya 25,9 százalék volt a vizsgált csatornák híradóiban, így megmaradt e kategória dominanciája az előző negyedévhez hasonlóan. 2014 végéhez képest emelkedett a gazdaságpolitikai és szakpolitikai hírek aránya: előbbi esetében 19,1 százalék volt ez a mutató, ami 4,6 százalékpontos emelkedést jelent, a szakpolitikai hírek aránya 10,2-ről 12,8 százalékra emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.