Bankadó csökkentése: két problémát lát a jegybank

Az MNB a bankok vállalásait várja a bankadó csökkentése fejében.

2015. 05. 08. 9:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első az, hogy a bankadó csökkentése nincs hozzákötve a hitelezés élénkítéséhez, miközben elvárható, hogy a könnyítés fejében a bankok növeljék hitelezési aktivitásukat a vállalati szegmensben. A jegybank azt szeretné látni, hogy – amint azt az Erste Bank megtette az EBRD-vel kötött megállapodásában – a többi bank is nyilatkozzon arról, hogyan képzeli el a következő éveket, hogyan tud hozzátenni a gazdasági növekedéshez – mondta, megjegyezve még: az MNB azt várja, hogy minden bank megtegye a vállalását.

A jegybank a bankadó vetítési alapjában látja a másik problémát, amely a 2014-es mérlegfőösszeg lesz az eddigi 2009-es adóalap helyett. Nagy Márton kifejtette: egyes bankok szűkítették hitelezési aktivitásukat a két időpont között, és éppen ezek járnak jól a bankadó csökkentésével, hiszen nemcsak az adó kulcsa, hanem az adó alapja is csökken.

Az MNB azt szeretné elérni, hogy a bankadó egyre inkább egy gazdasági növekedést segítő eszközzé váljon, és ne fiskális, adópolitikai eszköz legyen. A jegybank ügyvezető igazgatója megismételte azt a véleményét, hogy amely bank ténylegesen növeli hitelezési aktivitását, az nagyobb tehercsökkentésben részesüljön.

Nagy Márton a Napi Gazdaság szerdai számában megjelent interjúban már a bankadó differenciált csökkentése mellett érvelt.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön bejelentette: a kormány döntött arról, hogy az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelően 2016-ban megkezdik a bankadó csökkentését, és a kabinet reményének adott hangot, hogy a pénzintézetek növelik a kihelyezett hiteleik nagyságrendjét.

Az EBRD-vel februárban kötött megállapodás szerint a bankadó mértéke a mérlegfőösszeg 0,53 százalékáról 2016-tól 0,31 százalékára, csökken, és a kormány számításai szerint ezzel 60 milliárd forinttal kisebb bevételt jelent a költségvetésnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.