Budapesti járatokat is érint a sztrájk

Beszüntették a munkát a portugál pilóták.

2015. 05. 01. 18:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A munkabeszüntetés 3000 járatot és csaknem 300 ezer utast érint. Máris törölték a TAP május 2-án Lisszabonból 19 órakor Budapestre érkező és Budapestről 19.45-kor Lisszabonba induló járatát. A sztrájk alig néhány nappal előzi meg május 15-ét, amikor az érdeklődő befektetők ajánlatot tehetnek a cégre. A kormány szerint az érintettek felkészülten várják az ajánlattétel napját, ugyanakkor Sergio Monteiro közlekedési államtitkár szerint a munkabeszüntetés felülírhatja a terveket.

A lisszaboni kormány azzal számol, hogy a TAP vesztesége a tíz nap alatt eléri a 70 millió eurót. A légitársaság a tavalyi évet 46 millió euró veszteséggel zárta, az egy évvel korábbi 34 millió euró nyereség után.

Sergio Monteiro közlekedési államtitkár azt mondta, hogy ha nem sikerül eladni a céget, akkor a vállalatnak komoly szerkezetátalakításon kell átesnie, ami a dolgozók akár 40 százalékos elbocsátásával is járhat.
A kormány a TAP 66 százalékát értékesíti, ennek 61 százalékát egy vagy két befektetőnek akarja eladni, a fennmaradó 5 százalékot pedig a társaság dolgozóinak. A most sztrájkba lépett pilóták 20 százaléknyi részesedést követelnek a cégből.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.