Bűncselekmény-közeli bűnüldözés

Jeladós biciklikkel csalják csapdába a szarkákat a Tolvajkergetők nevű csoport tagjai.

2015. 05. 04. 9:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Keskeny a határvonal a rendőrök munkájának legális támogatása, illetőleg az önbíráskodás és más bűncselekmények között – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) lapunk kérdéseire adott válaszából. A hatóság kiemelte: a bűnüldözés alapjában véve állami monopólium, de a jogszabályok bizonyos helyzetekben lehetővé teszik civilek bekapcsolódását is. Ilyen például a tettenérés esete. Ha valaki bűncselekményt észlel, a tettest elfoghatja, és mindaddig visszatarthatja, amíg a rendőrök a helyszínre érkeznek, ám eközben sem alkalmazhat az indokoltnál nagyobb erőszakot. Az ORFK arra is felhívta a figyelmet, hogy a kis közösségek – például egy szomszédság – némi odafigyeléssel sok bűncselekményt megelőzhetnek. Ha viszont ennél többet akarnak tenni a lakókörnyezetük biztonságáért, akkor csatlakozniuk kell a területen működő polgárőr egyesülethez; vagy amennyiben még nincs ilyen, alapítaniuk kell egyet. Máskülönben önkéntes akcióikkal, járőrözéseikkel törvénysértést követnek el.

Ezen a vékony határvonalon táncolnak a Tolvajkergetők nevű mozgalom tagjai is. A csoport azért jött létre, mert néhány megszállott biciklis valamikor 2011-ben ráunt a sorozatos kerékpárlopásokra, és úgy döntött, ettől kezdve közösen lépnek fel a bűnözőkkel szemben. Vezetőjük, a múlt héten egy verekedéssel végződő akciója miatt előzetes letartóztatásba helyezett Polgár Tamás – ismert nevén Tomcat – korábban arról beszélt lapunknak, hogy az elmúlt években több mint száz tolvajt sikerült kézre keríteniük. Szerinte ezzel érezhető változást sikerült elérni azokon a területeken, ahol hosszabb ideje jelen vannak.

Módszerük meglehetősen egyszerű: kihelyezett csalibiciklijükbe jeladót rejtenek, ennek segítségével követik a tolvajt, és ha megtalálták, kihívják a rendőrséget. A mozgalom tagjai ezzel azt szeretnék elérni, hogy a bűnözők tartsák észben: bármelyik kerékpár a vesztüket okozhatja. A csoport tevékenységét a biciklis társadalom egy része már a kezdetektől fogva teljes nyitottsággal fogadta, örültek a kezdeményezésnek; noha akadtak olyanok is, akik elhatárolódtak tőlük. Ami a rendőrséget illeti, árnyaltabb képet kapunk: óriási különbség tapasztalható a hozzáállásukban; míg van, ahol kifejezetten barátságosak és segítőkészek, máshonnan elzavarják őket – magyarázta tavaly nyáron Polgár Tamás.

A virtuális térnek köszönhetően a Tolvajkergetők gyorsan országos ismertségre tett szert. Ez azért is fontos, mert megkönnyíti számukra a filmre vett vagy lefényképezett elkövetők azonosítását. Polgár Tamás azt is elmondta, hogy sokszor az emberek reménytelen kérésekkel fordulnak hozzájuk, mert azt hiszik, szerveződésük képes megoldani azokat a problémákat is, amiket a rendőrségnek nem sikerült. Csodát tenni azonban nekik sem áll módjukban. A Tolvajkergetők alapítója leszögezte, két tévhittel mindenképpen le szeretnének számolni: nevezetesen azzal, hogy az elkövetők okosak és erősek. Általában egyik sem igaz. Viszont a lakatokban sem bízhatunk teljesen, hiszen nem nyújtanak kellő védelmet, még a legdrágábbat is percek alatt szét lehet szedni. Ezért érdemes inkább beszerezni egy megbízható jeladót, mert azzal már valószínűleg megtalálhatjuk ellopott tulajdonunkat. Abban az esetben pedig, ha rajtakapjuk a bűnözőt, ne féljünk feltartóztatni, határozott fellépésre megriadnak, de természetesen testi épségünket ne veszélyeztessük – részletezte Polgár Tamás.

A kerékpárlopások felderítése egyébként szinte lehetetlen vállalkozás. De ha eltűnik a biciklink, érdemes átböngészni az apróhirdetéseket, valamint körülnézni a bolhapiacokon és kirakodóvásárokon, mivel a lopott tárgyak ezeken a helyeken is feltűnhetnek.

A Tolvajkergetők tapasztalata szerint a legtöbb biciklilopás Budapest sűrűbben lakott területein történik, így például a Műegyetem környékén a XI. kerületben, de a XIII. kerület déli részén, valamint az V. és a IX. kerületben is gyakoriak az ilyen esetek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.