Csaknem félezer vegyi anyag

Először a legveszélyesebb hulladékokat szállítják el az Illatos útról.

Horváth Csaba László
2015. 05. 06. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közel félezer különféle vegyi anyag szennyezi az egykori Budapesti Vegyiművek Illatos úti telephelyét a lapunk birtokába került 2009-es és 2010-es vegyianyag-leltárak alapján. A többoldalas felsorolás szerint az anyagok közt több veszélyes hulladékot is tárolnak. A hulladékgazdálkodási információs rendszerből kiderül, hogy egyebek mellett többfajta veszélyes iszap, halogénezett oldószer, vegyi anyagokkal szennyezett csomagolási hulladék, valamint szigetelőanyagok, növényvédő szerek és laboratóriumi vegyszerek is találhatók az Illatos úton.

A Budapesti Vegyiművek Zrt. telephelyéről május 31-éig kell elszállítani azt a 991 hordót, amely a legveszélyesebb anyagokat tartalmazza – közölte a minap a Pest megyei kormánymegbízott. Tarnai Richárd tájékoztatása szerint folyamatosan szállítják el a hordókat. A veszélyes anyagot a dorogi égetőműbe viszik, ahol megsemmisítik. Információink szerint sürgősségi kármentés folyik a területen, és elsősorban a sérült, lyukas, szivárgó hordókkal foglalkoznak. Mint megtudtuk, ezek a vegyületek új hordókba kerülnek, amelyeket raklapra tesznek, és fóliázva szállítanak el az égetőbe.

Tarnai Richárd arról is beszélt, hogy az országos katasztrófavédelem szakemberei azt jelezték, nincs közvetlen katasztrófahelyzet a helyszínen, ezért nem folytatták a hordók elszállítását a hét végén. Kiemelte azonban, hogy a munka folyamatos, a hordók elszállításának üteméért, a logisztikáért a hivatallal szerződésben álló cég felel. Ugyanakkor a kormánymegbízott azt az ellentmondást nem tudta feloldani, hogy ha nincs közvetlen katasztrófahelyzet, akkor miért kezdték meg sürgősséggel a hordók elszállítását. Hozzátette, hogy a teljes felszámolásra 1,1 milliárd forintot fordít a kormány. Kérdésre válaszolva elmondta, az összes veszélyes hulladéknak a tíz százalékát teszi ki az a csaknem ezer hordó, amelyet sürgősséggel kell elszállítani.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter múlt csütörtökön jelentette be, hogy azonnali helyszíni vizsgálatot rendelt el az Illatos úti telephelyen, ahol mintegy 2800 tonna hulladékot helyeztek el illegálisan. A költségeket a Nemzetgazdasági Minisztériumnak kell megelőlegeznie, s majd a felszámolás alatt álló vegyiművek vagyonából érvényesíthető.

A hulladék elszállítását már több ellenzéki párt is szorgalmazta. Az ügyben az Együtt politikusa, Baranyi Krisztina feljelentést is tett, és hulladékgazdálkodás rendjének megsértése bűntett gyanúja miatt eljárást indított a rendőrség. A jövő nemzedékek szószólója is vizsgálatot kezdeményezett az alapvető jogok biztosánál.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.