Elhárított politikai felelősség

A szaktárca és az olimpiai bizottság nem érzi magát illetékesnek.

Csókás–Győr
2015. 05. 12. 4:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gusztustalannak és erkölcstelennek nevezte Szilágyi György jobbikos képviselő tegnap a parlamentben azt, hogy a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnökének végtörlesztését hárommillió forinttal segítette 2012-ben a testület. – Erkölcsileg nincsen lejjebb annál, hogy a fogyatékkal élő sportolóktól vesznek el pénzt – mondta a politikus. A kormány képviselőjétől pedig azt kérdezte, elítélik-e, ahogyan Deutsch Tamás, illetve Gömöri Zsolt eljárt, illetve mit tesz azért, hogy az érintettek azonnali hatállyal lemondjanak. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára válaszában annyit közölt, az ügyben a Magyar Paralimpiai Bizottság felügyelőbizottsága végez majd vizsgálatot.

A sportért felelős államtitkárság sem készül semmilyen lépésre. – Mind a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB), mind pedig az MPB autonóm, önkormányzati elv alapján működő köztestület, ezáltal az Emmi nem gyakorol felügyeleti vagy irányítási jogkört esetükben. Az állami támogatások felosztására a MOB szakmai tagozatai tesznek javaslatot, amelyről a végső döntést a MOB közgyűlése hozza meg – közölte megkeresésünkre a tárca, jelezve: a fogyatékkal élők sportjára biztosított állami pénzekkel eddig szabályszerűen elszámolt a MOB. A ráfordítások kapcsán megjegyezték: a pénzt meghatározott feladatokra – többek között versenyeztetésre, edzőtáborokra, sporteszköz- és ruházat beszerzésre – lehet felhasználni.

Megkerestük a paralimpiai bizottság civil támogatóit is, miután az MPB azzal védekezett: nem az állami támogatásból, hanem szponzori pénzekből és más bevételekből intézték a kifizetést. Az Allianz azt közölte lapunkkal: nagyon fontos számukra a tiszta, etikus együttműködés, ezért a szóban forgó helyzetet már elemzi az Allianz Hungária és a müncheni anyavállalat, az Allianz SE is, s amennyiben indokolt, megteszik a szükséges további  lépéseket.

Nem végtörlesztésre adott pénzt a K&H sem, amely lapunkat úgy tájékoztatta,  az érvényben lévő szerződés szerint a pénzintézet anyagi erőforrása a 2016. évi nyári paralimpiai játékokra készülő magyar csapat tagjait, azok felkészülését és a versenyen való részvételét szolgálja. – Az MPB a teljes támogatási összeg felhasználását köteles a paralimpiai csapatnak a paralimpiai játékokon történő megjelenésével, ennek előkészítésével, valamint a versenyeken való szereplés eredményességének előmozdításával közvetlenül összefüggő költségek fedezésére fordítani – szögezték le.

Nem minden támogató ennyire szigorú: az egri Hotel Park például semmilyen kikötést nem tett a pénz felhasználását illetően.

Tegnap az MPB közölte: az elnökség felkérte a felügyelőbizottságot, ismételten tekintse át a szervezet gazdálkodását érintő kérdéseket. – Az MPB gazdálkodása minden tekintetben szabályos és alaposan ellenőrzött volt az elmúlt években – tették hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.