Energiahatékonysági célkitűzésekről dönt a parlament

A tapolcai időközi parlamenti választás győztese, a jobbikos Rig Lajos leteszi képviselői esküjét.

2015. 05. 10. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Ház ülése hétfőn 13 órakor várhatóan napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az április 12-i, tapolcai időközi parlamenti választás győztese, Rig Lajos teheti le képviselői esküjét és foglalhat helyet a Jobbik-frakcióban. A napirend elfogadását követően két képviselő mentelmi jogáról dönt a parlament: Hende Csaba (Fidesz) honvédelmi minisztert a DK politikusa, Vadai Ágnes (független) jelentette fel rágalmazás miatt, míg Vadai Ágnessel szemben szintén rágalmazás miatt fordult bírósághoz Bozó Zoltán, a kormánypártok tavalyi szentesi polgármesterjelöltje. Az Országgyűlés mentelmi bizottsága mindkét esetben jelezte, a magánvádas eljárásokban kialakult gyakorlatnak megfelelően nem javasolják a két mentelmi jog felfüggesztését.
A kétórás interpellációs időszakot ezúttal is az azonnali kérdések és válaszok órája követheti, majd két, kedden elfogadni tervezett javaslat módosító indítványairól tárgyalhatnak a képviselők.

A második ülésnap elején ugyanis az energiahatékonyságról szóló törvényjavaslatról, valamint a polgárőrökről szóló törvény módosításáról szavaz az Országgyűlés a napirendjavaslat szerint. A fejlesztési miniszter indítványa az európai uniós energiahatékonysági célkitűzések megvalósításához szükséges feladatokat tartalmazza, míg a másik előterjesztésben fideszes képviselők egyebek mellett az Országos Polgárőr Szövetség több feladatát is a területi szervezetekre bízná. A határozathozatalt követően hét előterjesztés vitáját kezdhetik meg a képviselők. Egyebek mellett napirendre kerül a 2015–2020 közötti időszakra szóló nemzeti környezetvédelmi program, valamint a Büntető törvénykönyv (Btk.) kisebb módosításai és a hungarikumtörvény pontosítása.

A parlament szerdán reggel kezdődő ülésén elsőként az emberi erőforrások miniszterének egészségügyi tárgyú törvényváltoztatási javaslatairól tárgyal, végül pedig az igazságügyi  miniszter versenytörvényt érintő indítványa kerül napirendre. Az ülés második hetének egyetlen ülésnapját ezúttal kedden tartják, amikor a képviselők – a márciusban kialakult gyakorlat szerint – kizárólag a kormányt kérdezhetik, vitákra és szavazásokra nem kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.