Európa legszebbjei között a Margitsziget

Oázis a város közepén – írta a The Guardian a szigetről a kontinens legjobbjait listázó cikkében.

2015. 05. 11. 18:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz Európa legjobb szigetei közül, amelyekről talán még sosem hallottál – ezzel a címmel cikkezett a brit portál többek között a budapesti Margitszigetről.

A Margitszigetet nyáron lehet igazán élvezni, ekkor a sziget egy oázissá válik a város közepén. A cikk 5 kilométeres aszfalt futópályáról ír (részben igaz, hiszen a rekortánpálya még félkész állapotban van), valamint hogy a kicsi mólókról apró hajók, és néha extrémúszók indulnak útjuknak. A Guardian dicséri a két – brit szemmel nézve olcsó – spa hotelkomplexumot, valamint egy romantikus sétát ajánl a szigeten keresztül a 13. századi kolostorromokhoz, de megemlékezik a zenélő szökőkútról is.

A cikkben a Margitsziget mellett főleg nyugat-európai szigetek szerepelnek: a fjordok szabdalta norvég partvidék Lyngør-szigetei, a németországi, Balti tengeri Fehmarn-sziget, az ír Inis Oírr-sziget, a Nagy-Britannia és Franciaország között fekvő Belle-Île en Mer, a spanyol Cíes-szigetek, emellett két görög sziget, a Samothrace és az Aegina-sziget.

A listán térségünk egyébként is erősen alulreprezentált – az észt Hiiumaa és a horvát Mljet-sziget került fel még rá a kontinens keleti feléről –, annál jólesőbb az elismerés, ráadásul a Margitsziget az egyedüli a listán, amelyik nem egy tenger, hanem egy folyó közepén fekszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.