Forrongó düh és indulatok Kislétán

Sokáig nem fog megmaradni Kislétán K. István és felesége, Ildikó, akikről kiderült, hogy 11 éves kislányukat legalább egy éven át egy két négyzetméteres helyiségbe zárták.

Sütő Dániel
2015. 05. 04. 3:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Április 13-a óta egy kérdés foglalkoztatja a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kisléta szinte összes lakóját: hogyan lehetséges, hogy senkinek – sem a szomszédoknak, sem a családvédelmi szolgálatnak, sem a pedagógusoknak – nem tűnt fel, hogy a K. család 11 éves kislányukat mindennap egy apró helyiségbe zárva tartja, ahol fűtés és villany sincs, a berendezés pedig csupán egy matracból és egy biliből áll. Az elképesztő történetről a múlt héten számolt be a Zsaru Magazin, amely cikkében úgy fogalmazott: a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai is megdöbbentek, amikor fény derült az esetre.

– A családvédelmi szolgálatot egy helybeli értesítette április 13-án, miután a bezárt gyerek az apró ablakon át vizet kért. A rendőrség a családvédelmi szolgálattól kapott bejelentést – idézi a lap Veress Ferenc alezredest, a megyei főkapitányság vizsgálati osztályának helyettes vezetőjét, hozzátéve: a gyerek apja, a helybéli 37 esztendős K. István nem tagadta, hogy rendszeresen bezárják gyereküket. Tettüket azzal indokolták, ha a lányuk egyedül maradt volna otthon, kárt tett volna magában vagy a ház berendezésében. A kislétaiak azonban más magyarázatot sejtenek az ötgyerekes pár „sajátságos nevelési módszere” mögött, amit megerősít az is, hogy a kislány azt adta elő, az anyja haragszik rá.

– A gyermek egy az egyben édesapja anyukájára ütött. Mind fizimiskában, mind viselkedésben. De anyja finoman fogalmazva sem volt túl jóban az anyóssal – meséli egy asszony, aki pár háznyira lakik csak a K. családtól. Bár ez a magyarázat elsőre egészen hihetetlenül hangzik, minél több emberrel beszélünk, annál többen hivatkoznak ugyanerre. Természetesen szerettük volna erről megkérdezni K. Istvánt és nejét, a 42 éves Ildikót is, de többszöri próbálkozásunkra sem reagáltak.

– Ázhatnak itt az esőben, de hiába csönget és kiabál, nem fognak ajtót nyitni – figyelmeztet egy kerékpárral érkező, fekete kalapot viselő idősebb roma férfi. – Cigány és nem cigány is egyformán felhördült ezen a borzalmon, és sokan vannak, akik szeretnék ezt erőteljesen hangsúlyozva, akár tettekkel is a szülők értésére adni. Nem sokon múlott, hogy az öcsém rátámadjon az apára, amikor találkoztak az utcán. Mondtam neki, hogy csak magára hozza a bajt. De csak kinyílik a bicska az ember zsebében! – vallja be a többgyerekes férfi, aki hamar búcsút int, s ahogy lassan elkerekezik, három fiatal lány fordul be a sarkon. Bőrig ázva lépkednek a tócsák mellett, egyikük épp annyi idős lehet, mint a rabként tartott kislány. Kiderül, hogy osztálytársak voltak, és a bezárt gyermeket szülei tavaly márciusban kivették az iskolából magántanulónak. Azt mondja, nem tudtak róla, hogy így bánnak vele. Úgy fogalmaz, az látszott rajta, hogy „valami nincs rendben vele”. Miután a rendőrök előállították a szülőket, és a mentők kórházba szállították a kislányt, a szakértők megállapították, 11 éves korához képest 21 kilogrammos testsúlya erős alultápláltságra utal.

A család nagyjából 10 éve költözött a faluba, de a helyiek elmondása szerint mindig is zárkózott életet éltek, és senkivel nem kerültek közelebbi barátságba. Hogy a kislányt pontosan mióta és mennyi ideig tartották rabként, arról egyelőre eltérő információk vannak. A gyermek a rendőrségen azt mondta, már három éve rendszeresen becsukják. Eleinte csak az éjszakákat, később már a délutánokat is a tömlöcében töltötte. B. Ildikó kihallgatásakor azt mondta, tavaly március óta tartották bezárva a kislányt, amióta kivették az iskolából. Szerinte gyermekük kezelhetetlen, lopott az iskolából, és – ahogy fogalmazott – „visszapofázott” a tanárainak. Azt is felrótta neki, hogy bepisil. Ugyanakkor fogva tartása helyén nemhogy vécé, de folyóvíz sem volt. A bili tartalmát maga a kislány öntötte ki az egyetlen aprócska ablakán a szomszédos telekre, amelyen keresztül végül segítséget is kért.

A rendőrség 18 év alatti személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésével gyanúsítja a szülőket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.