Így értékelte a szaktanár a matekérettségit

Korrekt, változatos, jól differenciált, hibátlant azonban nehéz írni.

Konopás Noémi
2015. 05. 05. 7:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon korrekt, nagyon változatos feladatsort kaptak a középszinten matematikából érettségizők – mondta portálunknak Szabó-Pál Eszter. A Váci Piarista Gimnázium matematikatanára szerint a feladatok között nagyon könnyű és egészen komoly példák is voltak. Mint mondta, bár a feladatsor tisztességes és jól differenciált, hibátlant nagyon nehéz írni az első részből, ahhoz véleménye szerint tényleg jó matektudás kell. A feladatok között volt koordinátageometriát, kombinatorikát, valószínűségszámítást, vektorszámítást magába foglaló feladat, valamint másodfokú egyenletet, algebrai törtet is tartalmazó – sorolta a szaktanár.

Az első rész 12 rövid feladatból áll, azon belül vannak A és B feladatok, tehát van mit megoldani azért a maximális 30 pontért. A második rész 6 hosszabb feladatból áll, az első három feladat darabja 12 pontot ért, még a második három feladat 17-et, ebből kettőt kell megoldaniuk a diákoknak.

Középszinten 1252 helyszínen 77 236 vizsgázó, emelt szinten 84 helyszínen 3696 diák ad számot tudásáról. A matematika középszintű írásbeli vizsgája 180 perces. A diák először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

A matematika vizsgatárgy emelt szintű írásbeli vizsgája 240 perces. Az írásbeli vizsga két részből áll, és a vizsgázó a rendelkezésére álló időt ekkor is tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja. Az I. részfeladatsor négy feladatból áll, s azok több részkérdést is tartalmazhatnak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető.

A vizsgázók közép- és emelt szinten is függvénytáblázatot (egyidejűleg akár többféle is), szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt használhatnak, amelyekről maguk gondoskodnak. Ezeket az eszközöket a vizsgázók a vizsga során egymás között nem cserélhetik. A feladatok megoldásának értékelése központilag kidolgozott javítási-értékelési útmutatók alapján történik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.